Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Моите сарми с прясно зеле

Моите сарми с прясно зеле

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Моите сарми с прясно зеле
Снимка: AneliaStefanova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Всеки сезон е подходящ за хапване на вкусни сармички с прясно зеле"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 бр.
  • лимонена киселина - 1/4 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода
  • За плънката
  • ориз - 150 г
  • кайма - 500 г
  • лук - 2 глави кромид
  • чушки - 1 бр. червена
  • чубрица - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме на котлона голяма тенджера с вода. Към нея добавяме сол и лимонена киселина.

Изчакваме водата да заври и слагаме зелката.

Оставяме я във врящата вода, докато листата омекнат и променят цвета си. След това я оставяме да изстине, за да може да отделим листата.

За да приготвим плънката за сармите, слагаме 300 мл вода в тенджера и изсипваме ориза.

Варим ориза, докато попие почти всичката вода.

След това сваляме от огъня и добавяме ситно нарязаните лук и чушка, чубрица, сол, червен пипер.

Последни към ориза прибавяме олиото и каймата. Разбъркваме хубаво плънката, така че оризът и каймата да се разпределят равномерно навсякъде.

Започваме да навиваме сармите, като слагаме по около 1 супена лъжица плънка във всяко листо и загъваме от четирите страни.

Подреждаме сармите в тенджера и покриваме с вода. Варим на силен огън, докато заврат и след това варим на бавен огън около 1 час.

Моите сарми с прясно зеле са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: