Начин на приготвяне
Активирам маята със захарта, 2 с.л. от брашното и топлото мляко (не много топло, иначе ще убиете дрождите в маята), докато шупне - около 15 минути. Разбивам яйцата с киселото мляко, олиото и оцета. Пресяваме брашното със солта.
В средата на купчинката правя кладенче и сипвам в него шупналата мая и яйчената смес. Замесвам меко и гладко тесто, намазвам го с олио (за да не хване коричка) и оставям да втаса 1 час. Понеже питката е обредна трябва да я замесим преди всичко с желание, чисти мисли и добро настроение.
Замесването е ритуал, в който трябва да вложим цялата си позитивна енергия. Ако е овчи курбан може да оформите витката, като овца по следния начин: разделям тестото на 4 топки. От всяка топка оформям глава, ухо, крака и опашка на овцата. Останалото тесто правя на малки топчета, които залепвам едно за друго оформяйки тялото на овцата.
Слагам очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион. Разбира се може и да я оформите и на рози. Розите ги приготвям, като разточвам тестото на обла с дебелина 1 см. С помощта на чаша изрязвам кръгове, които разрясвам на 4 , но не докрая.
В средата слагам малко топче тесто (от тестото, което ми е останало от изрязването на кръговете) и разрязвам тестото от 4 края, към средата. След това завивам една по една частите, към средата. След като сме оформили питата я оставяме да втаса 10 минути.
Намазвам с разбития с олио жълтък и пека 50 минути първо на 200 градуса, след това на 100 градуса. Готовата пита намазвам с масло и завивам с чиста кърпа.