Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник по странджански

Зелник по странджански

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Зелник по странджански
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"А да знаете само бабите в Странджа какъв зелник с бейби спанак правят, пръстите ще си оближете"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г печени на сач
  • сирене - 250 г
  • яйца - 3 бр.
  • спанак - 300 г бейби
  • масло - 150 г
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете плънката за баница като разбиете яйцата със сиренето.

Почистете спанака. Загрейте в тиган на котлона около 50 г масло. Добавете спанака и гответе около 10 мин. докато завехне и леко се запържи, като непрекъснато разбърквате. Отстранете от котлона и оставете да се охлади.

При готовност смесете спанака със сиренето и яйцата. Разтопете останалото масло и го смесете с олиото.

Разпънете една от корите за баница и я намажете със сместа от масло и олио. Мислено разделете плънката за около 4 кори. Поръсете кората равномерно с част от плънката.

Навийте на руло и поставете в предварително намазана тава за печене, като я навиете на охлюв.

Повторете с останалите кори, като допълвате в навиването първия охлюв или докато напълните тавата.

Намажете зелника със сместа от масло и олио.

Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин, намалете градусите на фурната на 180 и печете още около 30 мин.

При готовност извадете, напръскайте с вода и хубаво увийте в чиста кърпа, за да се задуши и омекне зелникът по странджански.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: