Начин на приготвяне
Направете плънката за баница като разбиете яйцата със сиренето.
Почистете спанака. Загрейте в тиган на котлона около 50 г масло. Добавете спанака и гответе около 10 мин. докато завехне и леко се запържи, като непрекъснато разбърквате. Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
При готовност смесете спанака със сиренето и яйцата. Разтопете останалото масло и го смесете с олиото.
Разпънете една от корите за баница и я намажете със сместа от масло и олио. Мислено разделете плънката за около 4 кори. Поръсете кората равномерно с част от плънката.
Навийте на руло и поставете в предварително намазана тава за печене, като я навиете на охлюв.
Повторете с останалите кори, като допълвате в навиването първия охлюв или докато напълните тавата.
Намажете зелника със сместа от масло и олио.
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 мин, намалете градусите на фурната на 180 и печете още около 30 мин.
При готовност извадете, напръскайте с вода и хубаво увийте в чиста кърпа, за да се задуши и омекне зелникът по странджански.