Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Традиционен Странджански Зелник

Традиционен Странджански Зелник

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k18k12
Традиционен Странджански Зелник
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
28/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Благодарим на Странджанския край за тази разкошна рецепта за традиционен зелник"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 450 г
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • краве масло - 100 г
  • зелени листа - 100 - 120 г спанак или др.
  • олио - 2 с.л.
  • сирене - 300 г (може и повече)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В различните краища на страната зелникът се приготвя с различна плънка. Вариантът, който аз предлагам, е класически. Ако желаете, може да добавите и други съставки по желание.

Яйцата се разбиват. Към тя се добавя предварително натрошеното сирене.

Ако зелените листа са пресни, ги измийте, почистете от дръжките и нарежете. Иначе ги попарете в гореща вода и след това накълцайте. В случай че замените спанака с коприва, задължително я попарете.

Маслото се разтопява на слаб огън и се смесва с олиото. Вземете кръгла тава (30 см) и я намазнете. Сложете една кора като преди това леко сте я нагънали. Това се прави с цел да се получи пухкава баница.

Намажете отгоре с малко масло, сложете зелените листа и сместа от яйце и сирене. Повторете процедурата до изчерпване на съставките. Последната кора трябва да бъде намазана с масло.

Традиционният Странджански Зелник се пече около 40 ми. или до приятен загар в предварително загрята фурна на 175 градуса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря Ви за вкусната рецепта! Аз добавих няколко листа джоджен. Много вкусен е този зелник. :)
16.10.2023 22:25