Начин на приготвяне
В различните краища на страната зелникът се приготвя с различна плънка. Вариантът, който аз предлагам, е класически. Ако желаете, може да добавите и други съставки по желание.
Яйцата се разбиват. Към тя се добавя предварително натрошеното сирене.
Ако зелените листа са пресни, ги измийте, почистете от дръжките и нарежете. Иначе ги попарете в гореща вода и след това накълцайте. В случай че замените спанака с коприва, задължително я попарете.
Маслото се разтопява на слаб огън и се смесва с олиото. Вземете кръгла тава (30 см) и я намазнете. Сложете една кора като преди това леко сте я нагънали. Това се прави с цел да се получи пухкава баница.
Намажете отгоре с малко масло, сложете зелените листа и сместа от яйце и сирене. Повторете процедурата до изчерпване на съставките. Последната кора трябва да бъде намазана с масло.
Традиционният Странджански Зелник се пече около 40 ми. или до приятен загар в предварително загрята фурна на 175 градуса.
Добър апетит!
Коментари