Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Ориз яхния с миди и скариди по валенсиански

Ориз яхния с миди и скариди по валенсиански

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз яхния с миди и скариди по валенсиански
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Вкусна яхния с ориз и морски дарове, на която се наслаждаваме хапка по хапка"

Необходими Продукти

  • миди - 150 г бели пясъчни, живи
  • скариди - 120 г пресни, небелени
  • чесън - 1 скилидка
  • червена чушка - 50 г почистена
  • зелена чушка - 50 г почистена
  • доматено пюре - 60 г от консерва или пресни смлени домати
  • шафран - 1 щипка, на влакънца
  • магданоз - 5 стръка
  • бяло вино - 55 мл
  • сок от портокал - 20 мл прясно изцеден
  • ориз - 140 г бомба или друг подобен кръглозърнест сорт
  • вода - 620 мл
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете мидите в подсолена вода за 30 минути, за да изхвърлят пясъка, който съдържат. Изплакнете ги с леко топла вода.

Обелете скаридите, заделете месото, а обелките и главите залейте със водата и сложете да се сварят за 12 минути, като през последните две сложите и мидите. Прецедете бульона и отделете мидите, които трябва да са се разтворили.

Накълцайте скилидката чесън и я сложете в загретия на умерен огън зехтин. След секунди сипете доматеното пюре и нарязани на ситно червена и зелена чушка. Запържете всичко за 8 минути.

Сложете ориза и бъркайте още 1 минута да се запържи леко и той.

Налейте виното, портокаловия сок и бульона. Овкусете със сол, половината накълцан магданоз и шафрана и варете 12 минути.

Накрая добавете обелените скариди, варете с тях още 2 минутки и дръпнете от огъня.

Разпределете мидите в яхнията, оставете да почине 2 минутки и сервирайте поръсено с останалия магданоз.

Добър апетит!

* Тази ориз яхния с миди и скариди по валенсиански се нарича Arroz caldoso con gambas y almejas и идва от Валенсия, но често се приготвя и по цялото средиземноморско крайбрежие на Испания.

Традиционно се готви в дълбок съд - касерола с големи дръжки. Подобни са дръжките на тавата за паея - служат за по-удобен захват при готвене на огън или на газ с уреда пайеро.

Бульонът в ястието може да бъде и повече, за да е с чорбичка (caldo) - оттам и името- калдосо (caldoso).

Съществуват много различни видове Arroz caldoso според различните морски дарове или месо, които се използват като продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: