Начин на приготвяне
Тези миди с ориз може да срещнете както като улична храна в Турция, поднесени с резен лимон, така и в по-изискани ресторанти.
Мидата е скрила в черупката си освен своята ядка, така и топче ориз, приготвен с ароматни подправки и стафиди. Към него често се добавя и шамфъстък.
За да си приготвите този турски специалитет, най-важното е да си набавите пресни и качествени по-големички черни миди. Ако не са почистени от твърдите образувания по черупката, то ги почистете с остър нож, внимавайки да не се порежете.
Измийте ги и ако сред тях има счупени или много разтворени - ги хвърлете- това означава, че са мъртви и не стават за консумация.
Загрейте зехтина в голям съд и в него запържете за кратко чесъна нарязан на филийки. Сложете стъблата от магданоза и копъра, както и гвоздейчетата карамфил.
Сипете и мидите заедно с половин нарязан лимон, а по желание може да налеете и малко бяло вино. Така мидите ще се овкусят прекрасно. Сол не е нужна.
Захлупете с капак съда и разклащайте за около 2-3 минути, за са се отворят всички по едно и също време.
Дръпнете от огъня и ги оставете така в течността, която са пуснали от съдържащата се в тях морска вода. Така няма да изсъхнат и ще останат крехки, докато приготвяте ориза.
За него накълцайте лука и го запържете в олиото.
Сложете ориза и запържете и него за 2 минути. Ако ще добавяте ядки, тук е моментът да запържите и тях.
Налейте бульон или вода, толкова, колкото е указал производителя на пакета. Около 750 мл течност биха ви били достатъчни, но все пак съобразете се със специфичността на сорта, който използвате.
Подправете със сол, черен и червен пипер и мента или джоджен. По желание може да си добавите и канела.
Варете 16 минути или отново вижте указанията за използвания от вас сорт.
Когато е готов, дръпнете от огъня, добавете магданоз, копър и стафидите (ако са много сухи, трябва предварително да ги понакиснете във вода или да ги нарежете). Аз не съм голям любител на стафиди, затова експериментирах със сушени червени боровинки и се получи прекрасно.
Доовкусете си ориза с още сол или подправки, както обичате.
За да сглобите и поднесете това разкошно мезе, отделете ядката на мидата от черупката и на нейно място в единия край сложете топче ориз. До него върнете мидата и леко притворете черупката. Така процедирайте до привършване на продуктите. Дори и да ви остане от ориза, може да си го поднесете отделно.
Сервирайте към всяка пълнена мида и резен лимон, който се изстисква върху съдържанието точно преди да се хапне.
Добър апетит с тези уникални миди с ориз по турски!