Начин на приготвяне
За по-организирана работа в кухнята, а и за да не пропуснете някоя от съставките, препоръчвам да ги приготвите предварително в отделни съдове!
1. Разбиваме яйцата в дълбок съд;
2. В отделен съд разбиваме киселото мляко заедно със содата (докато шупне);
3. След това смесваме в един общ дълбок съд яйцата заедно с киселото мляко и разбъркваме внимателно с вилица.
4. В отделна чиния натрошаваме сиренето, а олиото приготвяме в чаена чаша;
За една средно голяма тава са ни достатъчни 2 листа от одринските кори. За да стане баничката „въздушна“ и не сплескана, е хубаво да направите следното:
1. Върху единият лист с четка или с ръце намазваме внимателно от олиото.
2. Нанасяме с помощта на черпак или дълбока лъжица от яйчената смес, като се опитваме да бъде не много и равномерно навсякъде.
3. Поръсваме с част от натрошеното сирене и много внимателно завиваме.
След като сме завили листа с плънката, навиваме в намазнена предварително тавичка, като „охлюв“.
Повтаряме същата процедура и с другият лист, като гледайте да оставите част от яйчената смес неупотребена. С нея, след като сте навили баницата, заливаме отгоре и леко с острото на ножа правим леко дупчици, за да попие навсякъде заливката!
По желание може да я поръсите отгоре със сусам.
Печем вита баничка с одрински кори в предварително загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор) за около 30-40 минути, докато придобие лек загар!