Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в рома за няколко часа. Обелете, изчистете и нарежете ябълките на малки парчета. В тиган разтопете кравето масло и ги запържете, докато омекнат.
Добавете стафидите и 2-3 с.л кафява захар. Изчакайте леко да се карамелизира и махнете от котлона. Добавете канелата и ванилията.
Натрошете орехите на дребно. Сложете и тях вътре. Разбъркайте добре.
Разрежете тестото на правоъгълници. Сложете плънката за специалния ябълков сладкиш в единия край, поръсете с кафява захар и завийте.
Поставете в тавичка, застлана с хартия за печене на разстояние. Направете разрези отгоре върху щрудела. Намажете с разбития жълтък, олио и прясно мляко.
Печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност. Извадете, охладете и преди да сервирате поръсете мини щрудела с бутер тесто с пудра захар.