Начин на приготвяне
Обелваме ябълките и ги рендосваме /може и нарязани на кубчета/. Слагаме маслото в тиган и го разтопяваме. Когато е разтопено, добавяме към него ябълките. Оставяме на котлона около 3-4 минути.
След това добавяме орехите, канелата, захарта и стафидите. Отново връщаме на котлона и оставяме докато ябълките не омекнат хубаво. Когато това е готово, махаме от котлона и оставяме в страни до пълно изстиване на сместа.
Когато плънката изстине, разточваме леко бутер тестото. Целта на разточването е тестото да не бухне прекалено много. Изсипваме плънката с ябълки по средата през цялото тесто. В двете страни от плънката до края на тестото разрязваме на ленти. Лентите трябва да са под лек диагонал.
Когато нарежем лентите, започваме да затваряме щрудела като редуваме: завиваме с една лента от лявата страна, после върху нея завиваме с лента от дясната страна....Така докато не затворим целия ябълков щрудел.
Повдигнете скарата на печката и сложете хартия за печене под щрудела. Отгоре намазваме с разбитото яйце и печем около 40 минути на 180 градуса. По желание може да поръсите с пудра захар.
Щруделът с бутер тесто и ябълки е готов.
Коментари