Начин на приготвяне
Ябълките се обелват и почистват от семките. Настъргват се на едро ренде или се режат с чопър. Поръсват се с канела и се разбъркват.
В отделна купа се сипват сухите съставки и се разбъркват, за да се смесят хубаво. С част от маслото хубаво се намазва тавата, в която ще се пече ябълковият сладкиш.
На дъното на тавата разпределяме 1/2 от сухата смес. Върху нея слагаме 1/2 от настърганите ябълки.
Останалото количество суха смес разделяме на две и едната половина разпределяме като втори блат в тавата, върху него разпределяме половината масло нарязано на кубчета.
Добавяме втората половина ябълки и върху тях останалата суха смес. Редим кубчета масло и слагаме във фурната.
Печем разкошния маслен сладкиш на 180 -200 градуса без вентилатор около 1 час.
Готовия експресен ябълков сладкиш оставяме да престои 6-7 часа, за да омекнат блатовете.