Начин на приготвяне
Сложете яйцата в студена вода и ги поставете на котлона да се сварят за 6-8 минути, броено от момента на завирането. Нарочно ги оставям по-рохки, за да стане кремообразен пастетът.
Оставете под течаща студена вода, за да се прекъсне процеса на варене и да изстинат по- бързо, след това ги обелете.
Сложете в блендер синьото сирене, крема сиренето, цеденото мляко (ако е домашно овче, то си е гъсто и без да се цеди). Добавете сварените яйца - разполовени или на четвъртинки, копъра и черния пипер.
С няколко оборота смелете на гладък яйчен пастет. Ако е полепнал по стените на каната и не е достатъчно фин, избутайте до ножчетата и повторете колкото пъти е нужно, за да стане консистенцията гладка и плътна.
Опитайте пастета и ако е силен (зависи от вида синьо сирене), сложете още малко крема сирене, за да смекчите вкуса. Също така може да си нагласите подправките по ваш вкус или да добавите сол.
Поднесете вкусния яйчен пастет със синьо сирене с препечени филийки, крекери или като пълнеж на воловани и солени кошнички.
Гарнирайте с пресни репички за свежест.
Добър апетит!