Начин на приготвяне
Скумриите се почистват от хрилете, перките и вътрешностите, измиват се хубаво и се поръсват отвън и отвътре в коремчетата със сол и черен пипер.
Лукът се нарязва на едро и се задушава за 10-15 минути в олиото на тих огън под капак.
След това се прибавят настърганите на едро ренде моркови и обелените и наситнени домати и се поръсва с малко сол и кафява захар.
Оставя се плънката още няколко минути на намален котлон и преди да се изключи, се добавят наситнените скилидки чесън и няколко листенца пресен босилек.
Скумриите се прехвърлят в леко намазнена тавичка и се пълнят коремчетата им с плънката от лука, морковите и доматите.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Печените риби се поднасят със сезонна салата по избор.
Пълнената скумрия под фолио е много вкусна.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и рецептите ни за скумрия с доматен сос и скумрия на скара.