Начин на приготвяне
Натрошете маята при леко затоплената до 37 градуса вода. Сложете захарта, разбъркайте, докато се разтвори всичко в течността, и оставете да шупне за 8-10 минути.
Пресейте брашното в купа, сложете при него лъжица маково семе и солта.
В средата направете кладенче, в което сипете киселото мляко на стайна температура, част от олиото, шупналата мая и белтъка на яйцето.
Започнете да бъркате, докато се усвоят течните съставки от брашното, като постепенно си добавите и останалото олио, а може и разтопено масло или мас. Ако усетите тестото твърдо, сипете още малко течност, а ако ви е много меко, поръсвайте брашънце.
Омесете гладко и еластично тесто и го оставете в купата да втаса за 40-50 минути, задължително покрито със домакинско фолио.
Разделете втасалото тесто на части, толкова големи, каквато големина предпочитате за вашите рогчета. Оформете на топки и покрийте с кърпа за 10-15 минути да починат. През това време пригответе плънката.
Намачкайте с вилица сиренето с изварата, жълтъка и заквасената сметана. Добавете чубрица и разбъркайте. Ако рогчетата не са за деца, може да се сложи и фино натрошено люто чушле или и други подправки на вкус.
Разточвайте всяка топчица тесто на издължена, обла кора, не много тънка. Слагайте по дължина ивица от плънката и сгъвайте пак по дължина, като прищипвате краищата и леко ги подгъвате.
Слагайте рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго и им придайте леко извита форма. Ще ви излязат две тави.
Оставете ги да втасат за още 1 час.
Намажете с разбит с малко вода и олио жълтък, поръсете с още маково семе и печете около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Времето може да варира според големината на закуските със сирене, които сте оформили, затова ги наглеждайте. Готови са, когато придобият златист загар.
Може да ги поднесете още топли - пухкави и вкусни, тези рогчета с разкошна плънка и маково семе са ми любими за сутрешна или следобедна закуска!
Коментари