Начин на приготвяне
Приготвяне на козуначеното тесто.
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Може да се работи и с миксер до оформяне на топка тесто, но е препоръчително мазнината да се усвои при измесване на ръце.
В по-малко от половината от топлото прясно мляко се поставя и размива сухата мая заедно с 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбърква се и се оставя да шупне на топло.
Разбиват се яйцата с миксер заедно със захарта, прясното мляко, ром, ванилия, настъргана кора лимон, настъргана кора от портокал, ром.
В пресятото брашното се прави кладенче и първо се изсипва втасалата мая, замесва се и започва да се прибавя по-малко от яйчената смес до пълното й изчерпване.
Измесва се до хубава топка, а разтопената мазнина се добавя към тестото при измесване, като с шепа се изсипва в/у плота , а отгоре се измесва тестото като се разтегля, събира и отново разтегля тестото, за да може да стане на конци.
Измесва се, докато престане да се залепя по пръстите на ръцете и до пълното изчерпване на мазнината. Поставя се измесеното тесто в голям намаслен съд, покрива се с кърпа, като преди това леко е намаслено за да не изсъхва и се оставя да втаса докато удвои обема си. Това може да отнеме около 2 до 3 часа.
Козуначеното тесто леко се премесва в/у намаслен плот и с намаслени ръце се оформя правоъгълник от половината тесто. Поставя се плънка:
Плънка
2 шепи маково семе се заливат с горещо прясно мляко и се оставя за около 10-15 минути да набъбне. Изцежда се през цедка. Към изцедения мак се прибавя захар на вкус, около 2 с.л. 1 с.л. какао, 1 с.л. ром, шепа стафиди, шепа счукани орехи и 1 белтък, разбит на твърд сняг.
Плънката се разбърква внимателно с шпатула и с ръце се поставя върху тестото обилно.
Прехвърлят се страните на тестото и се прави руло, което се поставя в добре намаслени форми и се оставя да втаса отново за около 30 мин.
Преди печене, козунакът се намазва с белтък леко разбит с вилица, поставят се обилно цели обелени бадеми, ръси се кристална захар и се пече на затоплена фурна на 160 градуса.
Ако се правят фитили от другата половина тесто, преди са се сплетат се поставят стафиди, увиват се фитилите и се сплитат. Може да се направят и във формата на венец.
Поставят се в добре намаслени форми, отново втасват за около 30 мин. Намазват се с леко разбит белтък, поставят се обелени бадеми, кристална захар и се пече на 160 градуса.
Класическият козунак с плънка от маково семе е много вкусен.