Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Солен пай с кори за баница, карфиол и тиква

Солен пай с кори за баница, карфиол и тиква

Солен пай с кори за баница, карфиол и тиква
Снимка: Илиана Първанова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Ако не обичате сладки торти, но рожденият ви ден наближава, този солен пай със сочна плънка е чудесен вариант, с който да почерпите своите гости"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 ч.ч. ситни кубченца
  • карфиол - ½ ч.ч. малки парченца
  • спанак - ½ ч.ч. нарязан на ситно
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (370 г от 2%)
  • сода - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна (на вкус)
  • пълнозърнесто брашно - 2 с.л.
  • черен пипер - 3 щипки по желание
  • шарлан - за намазване (слънчогледово масло)
  • кори за баница - 2 бр. фини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измерваме количеството на продуктите в чаена чаша – 250 мл.

Подготвяме зеленчуковата плънка, като обелваме и нарязваме тиквата на малки кубченца, карфиола начупваме на малки парченца /розички/, а спанака нарязваме на ситно. Смесваме ги заедно.

В отделна купа разбъркваме продуктите за млечната смес – кисело мляко, сода, яйца, хималайска сол, малко черен пипер и накрая малко пълнозърнесто брашно.

Смесваме млечната със зеленчуковата плънка.

Намазваме с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) формичката за торта с подвижно дъно и ринг с диаметър около 17-18 см.

Разстиламе 2 те фини кори за баница. Намазваме първата кора с шарлан и я залепяме върху втората кора. Сгъваме ги като книга и разделяме на две части. Постиламе едната част по дъното на формичката, така че да стърчат нагоре краищата по стеничките.

Намазваме с 1 супена лъжица от млечната смес (без зеленчуци). Постиламе отгоре и другата част от слепените кори, но в различна посока, така че да се разминават краищата. Дъното и стеничките на формата да са покрити.

Прегъваме навътре крайчетата на корите, като внимаваме да не ги чупим, така че да се получат високи стенички.

Намазваме с шарлан с помощта на силиконова четчица. Сипваме млечно-зеленчуковата смес в кошничката от кори и леко изравняваме. Добре е овалният край на корите да е малко по-висок от плънката.

Печем соления пай на 180 °C до готовност (зависи от фурната – около 35-40 мин, може и повече, като последните минути, ако се е препекло повече отгоре, може да превключим фурната да пече само на долен реотан).

Уникален солен пай с кори за баница, карфиол и тиква - с хрупкава златисто-кафява коричка и сочна плънка!

Подходящ дори за солена торта на рожден ден!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: