Начин на приготвяне
За този интересен, вкусен и по-различен от обикновения солен пай ще ви е нужна тавичка с диаметър 24 см.
Почистваме карфиола и го нарязваме на малки букетчета. След това го прехвърляме в дълбока купа и го овкусяваме с кърито, половината от зехтина, щипка сол и черен пипер. Хубаво разбъркваме, за да се овкуси добре карфиолът.
Включваме фурната да загрее предварително на 180°C. Прехвърляме в тавичка с хартия за печене и печем карфиола във фурната за 20 мин.
Сега за соса в малка тенджерка разтопяваме половината от маслото на средна температура. След разтапянето му добавяме брашното и бъркаме до разтварянето му. Заливаме с млякото и с непрестанно бъркане сгъстяваме соса.
Настъргваме или нарязваме чедъра на едро. Изключваме котлона на соса ни и към него добавяме горчицата и нарязания чедър.
Нарязваме чесъна на много ситно и също го прибавяме към соса. Разбъркваме до разтапянето на сиренето. Овкусяваме със сол и черен пипер. Разбъркваме и оставяме на страна.
Другата половина от маслото разтапяме и смесваме с останалия зехтин. Приготвяме си тавичка за торта с диаметър 24 см и намазваме дъното и с малко от мазнината.
Сега поставяме един блат от корите за баница. Върху кората също нанасяме малко от мазнината. Върху нея поставяме друга кора и отново намазваме с мазнина. Така редим, докато не свършат всички 6 кори.
Вътре изсипваме половината от соса. Върху него нареждаме изпечения карфиол. Отгоре нанасяме и останалия Бешамел.
Затваряме с корите, които са останали да стърчат извън тавичката. Оставяме обаче средата на тавичката непокрита.
С останалата мазнина намазваме краищата на корите.
Печем във фурната за 30 мин на 170°C. След това изкарваме, премахваме ринга на тавичката и връщаме във фурната за нови 25 мин.
Сега вече паят с карфиол ни е готов. Остава само да изчакаме леко да изстине и да му се насладим.
Да ви е сладко с най-вкусния солен пай с карфиол!