Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Солен коблер с карфиол

Солен коблер с карфиол

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Солен коблер с карфиол
Снимка: Рая Андонова
2 / 3
03/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • олио
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • пащърнак - 1 бр., по - голям
  • чесън - 3 скилидки
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • карфиол - 1 глава или 1 пакет замразен
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • мляко - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка - 2 ч.л.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • соев сос - 2 с.л.
  • ябълков оцет - 2 с.л.
  • нахут - 1 консерва
  • за тестото
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • масло - 1/3 ч.ч., или маргарин
  • мляко - 1/3 - 1/2 ч.ч. прясно или растително
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковите и пащърнакът се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.

В сгорещено олио се запържват зеленчуците без чесъна за няколко минути, след което се добавя и той.

Прибавя се брашното и се разбърква добре, докато се поеме всичкото от олиото и зеленчуците.

Малко по малко се налива от млякото и се разбърква сосът. След това се долива и 1 1/2 ч.ч. вода, за предпочитане топла.

Когато заври, се прибавят и подправките, соевият сос, оцетът и карфиолът. Оставя се да къкри до готовност на карфиола. Накрая се добавя и изцеденият нахут и се разбърква добре.

През това време в купа се смесва брашното с бакпулвера, солта и маслото.

С вилица или за най-бързо с ръка се намачква маслото да се смеси с брашното и да се образуват трохи.

Малко по малко се прибавя и млякото и се разбърква до получаване на гъста не много гладка смес, но не достатъчно суха като обикновено тесто.

Готовите зеленчуци се изсипват със соса в тава.

Тестото се разделя на 6 части, като всяка се оформя горе-долу като кръг и се разпределят върху зеленчуците по 1 за всяка порция.

Запеканката с карфиол се пече в загрята на 200 - 220 градуса фурна около 15 минути, докато започне да бълбука, а тестото отгоре се запече.

Оставя се да поизстине малко и соленият коблер с карфиол е готов за сервиране. В началото сосът е все още по-течен, но на другия ден се сгъстява още.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Интересно ястие, получи се приятно и вкусно.
04.02.2021 08:41