Начин на приготвяне
Разчленете карфиола на розички и ги пуснете във вряща вода за около 10 минути или докато омекнат. Не трябва да са преварении и да се разпадат. След като е готов, хубаво го отцедете от водата и оставете да поизстине.
Накълцайте на много ситно бадемите и орехите. Също така може да ги смелите в блендер, но внимавайте да не станат на паста.
Пригответе тестото за соления кекс като разбиете яйцата със солта и след това добавите млякото и олиото. Сложете пресято с бакпулвера брашно на части, а накрая добавете черния пипер, настърганите сирена и ядките.
Разбъркайте и сипете сместа във форма за кекс с вместимост 1.5 л. предварително намазнена.
Заравнете отгоре и сложете розичките карфиол като натискате, за да потънат в тестото.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до хубав златист загар.
След като соленият кекс е готов, оставете го във формата за 10 минути, преди да извадите и прехвърлите върху поднос.
Може да консумирате кекса с карфиол, докато е топъл!
*Есенния солен кекс се оцветява заради орехите и бадемите (в моя случай бяха небелени), което е добре дошло при разрязване, за да се виждат и открояват красивите розички карфиол.
Добър апетит с моя солен кекс с карфиол!