Начин на приготвяне
Лукът, морковите и пащърнакът се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват зеленчуците без чесъна за няколко минути, след което се добавя и той.
Прибавя се брашното и се разбърква добре, докато се поеме всичкото от олиото и зеленчуците.
Малко по малко се налива от млякото и се разбърква сосът. След това се долива и 1 1/2 ч.ч. вода, за предпочитане топла.
Когато заври, се прибавят и подправките, соевият сос, оцетът и карфиолът. Оставя се да къкри до готовност на карфиола. Накрая се добавя и изцеденият нахут и се разбърква добре.
През това време в купа се смесва брашното с бакпулвера, солта и маслото.
С вилица или за най-бързо с ръка се намачква маслото да се смеси с брашното и да се образуват трохи.
Малко по малко се прибавя и млякото и се разбърква до получаване на гъста не много гладка смес, но не достатъчно суха като обикновено тесто.
Готовите зеленчуци се изсипват със соса в тава.
Тестото се разделя на 6 части, като всяка се оформя горе-долу като кръг и се разпределят върху зеленчуците по 1 за всяка порция.
Запеканката с карфиол се пече в загрята на 200 - 220 градуса фурна около 15 минути, докато започне да бълбука, а тестото отгоре се запече.
Оставя се да поизстине малко и соленият коблер с карфиол е готов за сервиране. В началото сосът е все още по-течен, но на другия ден се сгъстява още.
Коментари