Начин на приготвяне
Накисваме семената чиа в топла вода и оставяме да набъбва, докато забъркваме отделно тестото.
Измерваме продуктите с чаена чаша с вместимост 250 мл.
В голяма купа смесваме 3 те вида брашно – пълнозърнесто, типово и царевично. Към тях добавяме маково семе, хималайска сол, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и сода, която активираме с ябълков оцет.
Разбъркваме с голяма дървена бъркалка/лъжица съставките в купата. Продължаваме да разбъркваме и добавяме постепенно топлата вода, докато се получи тесто като много гъста каша. Прибавяме набъбналата чиа към тестото и разбъркваме.
Намазваме с шарлан - формичките за мини правоъгълни хлебчета (6 бр.). Разпределяме течното тесто с дървената голяма лъжица – по равно във всяка от формичките. Количеството във всяка е малко над половината от височината на формичките, а не догоре, тъй като при печенето хлебчетата бухват.
Печем на 180 градуса около 40 минути.
Още докато са топли – хлебчетата са най-вкусни!
Лесни и здравословни мини содени хлебчета с чиа – с хрупкава коричка и мека срединка! Любими на малки и големи!
Чудно Вкусно!