Начин на приготвяне
Сложете листата желатин да се хидратират в студена вода за времето указано на опаковката.
Стоплете леко 60 мл вода (до 60 градуса) и разтворете в нея хидратирания желатин. Хубаво разбъркайте.
Без да губите време, за да не се втвърди отново желатинът, сложете към него сиренето (ако нямате от изброените в продуктите сирена, може да използвате крема сирене) захарта и 250 г от горските плодове (напр. боровинки, малини, къпини, горски ягоди), останалите 50 г запазете за украса на муса.
Разбъркайте, за да се разнесе желатинът, и прехвърлете бързо в блендер. Смелете сместа до гладкост.
В случай че към горските плодове има и къпини, тях може да си ги приготвите предварително, като ги смелите и прецедите, за да се отстранят семчиците.
Готовата плодова смес сложете в голяма купа и приберете в хладилник за около 30 минути или докато започне да стяга и придобие консистенция на бита сметана. В никакъв случай не чакайте да се втвърди напълно.
Разбийте сметаната със ваниловата есенция на пухкав крем. Бъдете внимателни и тук, защото сладкарската сметана не трябва да се бие продължително време, тъй като се пресича.
Сложете разбитата ванилова сметана към плодовата смес от хладилника и разбъркайте нежно с плавни движения на шпатула.
Разпределете плодовия мус в чашки и приберете в хладилник за 4 часа.
Преди да поднесете ваниловия мус с горски плодове добре охладен, украсете със заделените горски плодове.
Да ви е сладко!