Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Пълнени канелони с кайма, доматен сос и сос бешамел

Пълнени канелони с кайма, доматен сос и сос бешамел

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Пълнени канелони с кайма, доматен сос и сос бешамел
Снимка: Vesela SH
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Не се плашете от подробната рецепта, за нула време ще приготвите тези толкова апетитни пълнени канелони с доматен сос и сос бешамел"

Необходими Продукти

  • За плънката от кайма и гъби
  • кайма - 800 г
  • канелони - 1 пакет
  • гъби - 150 грама
  • лук - 1 средно голяма глава
  • зехтин - 2 с.л. или олио
  • магданоз - ½ връзка
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • За доматения сос
  • домати - 400 г белени от консерва
  • зехтин - 2 с.л. или олио
  • босилек - 1 с.л. пресен, нарязан на ситно, или 1 щипка изсушен
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • За сос Бешамел
  • масло - 50 г
  • брашно - 50 г /три супени лъжици /
  • прясно мляко - ½ л
  • сол - щипка
  • бял пипер - щипка
  • индийско орехче - щипка настъргано
  • За поръсване
  • кашкавал - 150 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънка от кайма и гъби:

В тиган с малко мазнина се запържва нарязаният на ситно лук и гъбите, нарязани на малки парчета, поръсва се със сол. След като лукът и гъбите омекнат, се добавя каймата, черен пипер, обърква се и се запържва докато каймата е готова и течността от продуктите се е изпарила.

Доматен сос:

На дъното на дълбок съд се слага малко мазнина и се изсипват пасираните домати, добавя се 1 с.л. сол и 2 с.л захар, сваряват се до сгъстяване.

Малко преди да се свали от огъня се добавя босилек и щипка черен пипер.

Сос бешамел:

В подходяща тенджера на котлона се разтопява маслото, запържва се /препича се/ при непрекъснато разбъркване, за да не остане сурово брашното, но не трябва да прегаря.

Добавя се на тънка струя кипящото мляко и се бърка енергично, за да не стане на бучки.

Сварява се за 10 минути /за канелоните бешамелът не трябва да е много гъст/.

Посолява се и се добавя настъргано индийско орехче, щипка бял пипер.

На дъното на тава се изсипва белият сос, върху него се подреждат пълнените канелони, като: всеки канелон, преди да се напълни, се потопява за кратко във вода, целта е да се овлажни и не се напука при пълненето.

Поставя се отвесно и плътно на дъното на чиния, за да не изпадне плънката и се пълни с лъжичка, след което внимателно се обръща хоризонтално и се подрежда в тавата.

Върху подредените в тавата канелони се изсипва доматеният сос и се пече на 180 градуса за около 30-40 мин. според фурната.

След като ястието се изпече, се поръсва с настърган кашкавал, връща се във фурната за около 5 минути и се запича до златист цвят на кашкавала.

Пълнените канелони с кайма, доматен сос и сос бешамел са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: