Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Класическо пастицио Болонезе

Класическо пастицио Болонезе

Класическо пастицио Болонезе
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
22/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • макарони - 500 г
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 бр.
  • доматено пюре - 300 г
  • червено вино - 1 к.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • канела - 1/2 пръчка
  • карамфил - 1 бр.
  • риган
  • за бешамела
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - около 1 л
  • масло - бучка
  • сол
  • индийско орехче
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган сложете 3 с.л. зехтин и запържете лука, нарязан на дребно.

Добавете каймата, солта и черния пипер. Запържете за кратко и налейте виното. Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете доматите. Сложете канелата, карамфила и ригана.

Намалете котлона и варете около 10-15 минути. Изключете и заделете.

Сварете макароните според указанието на опаковката. Излейте водата и ги измийте със студена вода.

В касерола разтопете кравето масло и запържете брашното. Разредете с прясното мляко при непрекъснато бъркане с тел. Добавете подправките и варете няколко минути.

В тавичка за печене подредете два реда макарони. От сместа с каймата извадете канелата и карамфила. Изсипете я върху макароните.

Подредете още два реда макарони, залейте с бешамеловия сос и поръсете с кашкавала.

Печете пастициото в загрята фурна на 200 градуса до златисто. Изключете, охладете леко и сервирайте.

Класическото пастицио Болонезе е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: