Начин на приготвяне
В тиган сложете 3 с.л. зехтин и запържете лука, нарязан на дребно.
Добавете каймата, солта и черния пипер. Запържете за кратко и налейте виното. Изчакайте да се изпари алкохолът и добавете доматите. Сложете канелата, карамфила и ригана.
Намалете котлона и варете около 10-15 минути. Изключете и заделете.
Сварете макароните според указанието на опаковката. Излейте водата и ги измийте със студена вода.
В касерола разтопете кравето масло и запържете брашното. Разредете с прясното мляко при непрекъснато бъркане с тел. Добавете подправките и варете няколко минути.
В тавичка за печене подредете два реда макарони. От сместа с каймата извадете канелата и карамфила. Изсипете я върху макароните.
Подредете още два реда макарони, залейте с бешамеловия сос и поръсете с кашкавала.
Печете пастициото в загрята фурна на 200 градуса до златисто. Изключете, охладете леко и сервирайте.
Класическото пастицио Болонезе е много вкусно.