Начин на приготвяне
Приготвя се сос Болонезе. За целта задушаваме накълцаните на ситно кромид лук, чесън, морков (може и на ренде) в мазнината. Прибавяме каймата, предварително разбита с малко вода да се запържи добре, докато стане на трохи.
Наливаме вода, прибавяме доматите, виното, и овкусяваме с подправките и сол. Оставяме да къкри на бавен котлон не повече от 10 минути. Сосът не трябва да е много гъст, ако това се получи, добавете вода.
На дъното на правоъгълна тавичка се слага малко от приготвения сос и нареждаме първи ред кори. Покриваме със сос, сметана, кашкавал. Нареждаме втори ред кори, сос, сметана, кашкавал. Завършва се с кори, сос, сметана и съвсем малко кашкавал.
Тавичката се завива с алуминиево фолио и се слага във предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути. Изважда се.
Махаме фолиото, поръсваме с парченца моцарела и връщаме във фурната да се запече до златиста коричка за около 6-8 минути.
Изваждаме от фурната, завиваме отново с фолиото и оставяме лазанята да поотлежи, докато корите поемат всичкият сос. Нарязваме и поднасяме ястието топло.