Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня Болонезе с моцарела

Лазаня Болонезе с моцарела

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Лазаня Болонезе с моцарела
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Не може да не обичате лазаня, няма човек, който да опитал от тази лазаня Болонезе и са продължава да твърди, че не обича лазаня"

Необходими Продукти

  • кори - 1 кутия, за лазаня замразени
  • сметана - 350 мл за готвене
  • кашкавал - 200 г
  • моцарела - 100 г
  • кайма - 500 г
  • лук - 2 глави
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • домати - 500 г от консерва, пасирани
  • червено вино - 2 с.л.
  • подправки - по 1 щ. черен пипер, кимион, риган, босилек, сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се сос Болонезе. За целта задушаваме накълцаните на ситно кромид лук, чесън, морков (може и на ренде) в мазнината. Прибавяме каймата, предварително разбита с малко вода да се запържи добре, докато стане на трохи.

Наливаме вода, прибавяме доматите, виното, и овкусяваме с подправките и сол. Оставяме да къкри на бавен котлон не повече от 10 минути. Сосът не трябва да е много гъст, ако това се получи, добавете вода.

На дъното на правоъгълна тавичка се слага малко от приготвения сос и нареждаме първи ред кори. Покриваме със сос, сметана, кашкавал. Нареждаме втори ред кори, сос, сметана, кашкавал. Завършва се с кори, сос, сметана и съвсем малко кашкавал.

Тавичката се завива с алуминиево фолио и се слага във предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути. Изважда се.

Махаме фолиото, поръсваме с парченца моцарела и връщаме във фурната да се запече до златиста коричка за около 6-8 минути.

Изваждаме от фурната, завиваме отново с фолиото и оставяме лазанята да поотлежи, докато корите поемат всичкият сос. Нарязваме и поднасяме ястието топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: