Постно ризото с Уакаме и гъби кладница

22/02/2021
Приготвяне12 мин.
Готвене25 мин.
Общо37 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо174
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • водорасли - 5 грама, Уакаме(дехидратирани)
  • ориз - 260 грама Арборио или Карнароли
  • лук - 60 грама, 1/2 средна глава или 2 бр. Шалот
  • гъби кладница - 120 грама
  • бульон - около 740 мл. зеленчуков
  • зехтин - 60 мл.
  • бяло вино - 100 мл.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 2 щипки, прясно едро смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато говорим за Ризото си представяме кремообразност и нежна пухкава текстура, която гали небцето. Освен от маслото, сирената и понякога добавката на сметана, ризотото е кремообразно и заради сорта ориз, който се използва за него и високото му съдържание на нишесте.

Нишестето се отделя при бъркането (друга от особеностите на ризотото) а оризът не нарушава целостта си и зрънцата стоят отделени едно от друго, никога слепнали или прекалено меки и преварени.

В това интересно ризото с нетипичния продукт за него - водорасли, няма да използваме сирена, сметана или масло за кремообразност, а ще я постигнем единствено разчитайки на естествените качества на самият ориз Арборио или Карнароли (посочвам тях, защото са сред най-познатите, но има и други подходящи сортове за ризото, които може и да са по- икономични).

Водораслите, които употребих аз, са Уакаме, но може вие да изберете и други, които са ви по вкуса. Те придават наистина уникален и много свеж вкус на ризотото.

Сложете ги да се хидратират във вода, докато дойде ред да бъдат използвани.

Накълцайте лука и го запържете до омекване в зехтина, на умерен огън за 4 минути.

Сложете ориза, посолете и запържете и него за 3 минути.

Налейте виното и заедно с него пуснете и гъбите, нарязани на кубчета. Гответе на отворен капак минута две, за да се изпари алкохола.

Отцедете водораслите и също прибавете в ястието, ще забележите, че за толкова кратко време те са набъбнали много бързо и изглеждат като свежи. Тези които си купувам аз са на лентички, но ако вашите са по- големи си ги нарежете.

Налейте два-три черпака горещ бульон и бъркайте, докато се поеме от ориза. Сипвайте така от бульона на още два пъти до поемането му и не забравяйте да бъркате ястието, тъй като обяснихме вече за желателното отделяне на нишесте при този процес.

Варенето на ориза е за приблизително 15 минути, но зависи и от вашият вкус. В случай, че бульона ви привърши, а оризът още ви се вижда твърд, долейте си мъничко вода.

Готовото ризото поднесете на момента, не е хубаво да престоява, защото ще загуби своя чар и вид.

Преди да сервирате поръсете с прясно смлян черен пипер.

Добър апетит!

Постното ризото с Уакаме и гъби кладница е готово.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар