Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Турска баница Хармоника

Турска баница Хармоника

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Турска баница Хармоника
Снимка: AneliaStefanova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Единственото лошо е, че сме склонни много да прекаляваме с тази турска баничка"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • краве масло - 125 г
  • кашкавал - 150 г
  • сирене - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • хлебна сода - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Намазваме хубаво с масло дъното и стените на правоъгълна тава. Останалото масло разтопяваме в микровълнова фурна.

Вземаме две кори и ги мажем с масло. Поръсваме с малко количество кашкавал (1- 2 с.л.).

Започваме да нагъваме корите като хармоника или ветрило, поставяме сгънатата кора, изправена в тавата.

По този начин мажем и поръсваме с кашкавал всички кори. Подреждаме ги изправени, плътно една до друга.

В купа счупваме яйцата и ги разбиваме. Към тях натрошаваме сиренето.

Хлебната сода добавяме в киселото мляко и разбъркваме докато шупне. Към млякото прибавяме вода, за да получим айрян.

Сипваме айряна при яйцата и разбъркваме.

С тази смес поливаме баницата и с помощта на лъжица разпределяме сместа равномерно отгоре.

Печем баницата за около 30 минути на 180 градуса, без вентилатор.

Готовата баница покриваме с кърпа за десет минути да си отпочине.

Турската баница Хармоника е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: