Начин на приготвяне
Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Намазваме хубаво с масло дъното и стените на правоъгълна тава. Останалото масло разтопяваме в микровълнова фурна.
Вземаме две кори и ги мажем с масло. Поръсваме с малко количество кашкавал (1- 2 с.л.).
Започваме да нагъваме корите като хармоника или ветрило, поставяме сгънатата кора, изправена в тавата.
По този начин мажем и поръсваме с кашкавал всички кори. Подреждаме ги изправени, плътно една до друга.
В купа счупваме яйцата и ги разбиваме. Към тях натрошаваме сиренето.
Хлебната сода добавяме в киселото мляко и разбъркваме докато шупне. Към млякото прибавяме вода, за да получим айрян.
Сипваме айряна при яйцата и разбъркваме.
С тази смес поливаме баницата и с помощта на лъжица разпределяме сместа равномерно отгоре.
Печем баницата за около 30 минути на 180 градуса, без вентилатор.
Готовата баница покриваме с кърпа за десет минути да си отпочине.
Турската баница Хармоника е много вкусна.