Веган билково ризото с маслини и соев сос

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
867
5k
4k
1k
4
22/02/2021
Приготвяне5 мин.
Готвене30 мин.
Общо35 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо75
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • бисерен ориз - 1 ч.ч.
  • маслини - ½ ч.ч., натурални
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 1 скилидка
  • соев сос - 5 с.л.
  • вода - 2 и ½ ч.ч.
  • овесено мляко - ½ ч.ч.
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
  • шарлан - 3 с.л. слънчогледово масло
  • бирена мая - 1 ч.л. хранителна добавка
  • черен пипер - ½ равна ч.л., млян
  • кимион - 3 щипки, млян
  • джинджифил - 1/3 ч.л., на прах
  • мащерка - 5 - 6 стръкчета, градинска
  • босилек - 1 ч.л., сушен и стрит
  • естрагон - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям/дълбок тиган с незалепващо керамично покритие загряваме шарлана (нерафинираното слънчогледово масло) – около 3 с.л. и сипваме лука (1 голяма глава) и чесъна (1 скилидка) – предварително нарязани на ситно. Добавяме хималайска сол (1 равна ч.л.), разбъркваме и захлупваме с капак.

След 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч., старателно измит и отцеден.

Сипваме соевия сос (5 с.л.), подправяме с кимион (3 щипки, млян), джинджифил на прах (1/3 равна чл.), млян черен пипер (1/2 равна ч.л.) и отново разбъркваме. Заливаме с 1 ч.ч. вода и оставяме ориза да я поеме, под капак.

След малко разбъркваме и добавяме билките – 3-4 стръкчета градинска мащерка, 1 ч.л. босилек – сушен и стрит, и ½ ч.л. сушени и стрити листа естрагон / тарос. Заливаме с още 1 и 1/2 чаши вода, разбъркваме и поставяме капака.

След като си поеме водичката, към ориза добавяме едро нарязаните натурални маслини (около ½ ч.ч.) и домашното овесено мляко (1/2 ч.ч.). С почти постоянно разбъркване готвим още няколко минутки - до готовност на вкусното ризото.

Сваляме от котлона и добавяме бирената мая (1 ч.л.) - полезната хранителна добавка, която ще обогати вкуса. Само ако е необходимо добавяме още щипка хималайска сол.

Поднасяме апетитното веган билково ризото с маслини и соев сос, по желание оформено с ринг или с помощта на купичка - като купол, украсено със стръкчета мащерка и маслини

Чудно вкусно, ароматно и засищащо ястие за обяд!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар