Начин на приготвяне
Измиваме и обелваме червеното цвекло и го поставяме в тенджерка с 5 чаени чаши вода (ч.ч. – 250 мл), малко ябълков оцет и захар - за запазването на червения цвят на цвеклото.
Сваряваме го до омекване, като през повечето време тенджерката е захлупена с капак, за да не изври водата, тъй като ще я използваме като зеленчуков бульон за ризотото.
След като цвеклото е сварено (дори след продължително варене - то не омеква много, а си остава твърдо сварено), го изваждаме от водата и нарязваме на малки кубченца.
Нарязваме на ситно и киселото зеле и обеления пресен морков. Сипваме на ситно нарязаните зеленчуци – цвекло, морков и кисело зеле, в загрят тиган с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Прибавяме подправките (половината от определеното количество за всяка) – 1 ч.л. равна хималайска фина сол, ¼ ч.л. черен пипер и ¼ ч.л. червен пипер. Разбъркваме зеленчуците и към тях в тигана прибавяме бисерен ориз, предварително измит няколко пъти.
Разбъркваме продължително отново съставките с дървена бъркалка, за няколко минутки, докато оризът се оцвети в розово и поеме аромата и вкуса на зеленчуците и подправките.
След това добавяме 1 чаена чаша от червения сок – водата, в която варихме цвеклото. Щом заври разбъркваме и оставяме да я поеме. Периодично разбъркваме и повтаряме същото с останалия сок от вареното цвекло (общо 5 чаши), като всяка добавяме, след като оризът е изпил предишната.
Щом се сгъсти и след последната чаша червен сок, добавяме на вкус останалото количество от подправките – още около 1 ч.л. равна хималайска сол и по ¼ ч.л. от червения и черния пипер. Прибавяме и на ситно нарязан магданоз.
Разбъркваме постоянно и след няколко минутки, след като се овкуси добре, сваляме от котлона. Сипваме по порции и поднасяме докато е още топла, тъй като така е още по-вкусно ястието.
Постно розово ризото с цвекло и кисело зеле – лесна и чудесна идея за един вкусен зимен обяд.
Чудно Вкусно!