Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Постно розово ризото с цвекло и кисело зеле

Постно розово ризото с цвекло и кисело зеле

Постно розово ризото с цвекло и кисело зеле
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
22/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • цвекло - 1 бр. средна глава
  • оцет - 1 с.л. ябълков (за сваряване на цвеклото)
  • кафява захар - 1 ч.л. кристална (за сваряване на цвеклото)
  • вода - 5 ч.ч. червена (от свареното цвекло)
  • моркови - 1 бр. среден
  • кисело зеле - ½ ч.ч. нарязано
  • ориз - 1 ч.ч. бисерен
  • хималайска сол - около 2 ч.л. равни (на вкус)
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • шарлан - около 3 с.л. нерафинирано слънчогледово масло
  • магданоз - 1 шепичка (нарязан)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и обелваме червеното цвекло и го поставяме в тенджерка с 5 чаени чаши вода (ч.ч. – 250 мл), малко ябълков оцет и захар - за запазването на червения цвят на цвеклото.

Сваряваме го до омекване, като през повечето време тенджерката е захлупена с капак, за да не изври водата, тъй като ще я използваме като зеленчуков бульон за ризотото.

След като цвеклото е сварено (дори след продължително варене - то не омеква много, а си остава твърдо сварено), го изваждаме от водата и нарязваме на малки кубченца.

Нарязваме на ситно и киселото зеле и обеления пресен морков. Сипваме на ситно нарязаните зеленчуци – цвекло, морков и кисело зеле, в загрят тиган с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Прибавяме подправките (половината от определеното количество за всяка) – 1 ч.л. равна хималайска фина сол, ¼ ч.л. черен пипер и ¼ ч.л. червен пипер. Разбъркваме зеленчуците и към тях в тигана прибавяме бисерен ориз, предварително измит няколко пъти.

Разбъркваме продължително отново съставките с дървена бъркалка, за няколко минутки, докато оризът се оцвети в розово и поеме аромата и вкуса на зеленчуците и подправките.

След това добавяме 1 чаена чаша от червения сок – водата, в която варихме цвеклото. Щом заври разбъркваме и оставяме да я поеме. Периодично разбъркваме и повтаряме същото с останалия сок от вареното цвекло (общо 5 чаши), като всяка добавяме, след като оризът е изпил предишната.

Щом се сгъсти и след последната чаша червен сок, добавяме на вкус останалото количество от подправките – още около 1 ч.л. равна хималайска сол и по ¼ ч.л. от червения и черния пипер. Прибавяме и на ситно нарязан магданоз.

Разбъркваме постоянно и след няколко минутки, след като се овкуси добре, сваляме от котлона. Сипваме по порции и поднасяме докато е още топла, тъй като така е още по-вкусно ястието.

Постно розово ризото с цвекло и кисело зеле – лесна и чудесна идея за един вкусен зимен обяд.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: