Начин на приготвяне
Гъби с ориз и коприва е семпло, но много вкусно ястие. Ориз с гъби е класика, но със зеленийка става още по-апетитно предложение.
Измийте копривата обилно под течаща вода, поставете я в купа, посолете и залейте с вряща вода. Оставете така за 5 минути и прецедете, запазете копривената вода.
Измийте и нарежете гъбите на филийки, измийте ориза под течаща вода и го поставете в купа със студена вода.
В дълбока тенджера налейте олиото и прибавете нарязаните на ситно лук и чесън, запържете за 2-3 минути. Прибавете нарязаните печурки и задушете под капак, докато останат на мазнина.
Прибавете прецедените коприва и ориз, разбъркайте и налейте разтвореното в малко вода доматено пюре заедно с червения пипер.
Налейте от копривената вода, прибавете подправките и посолете на вкус, варете вкусната манджа на бавен огън до готовност на ориза.
Готовия постен ориз може да поднесете с кисело мляко.