Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Гъби с ориз и коприва

Гъби с ориз и коприва

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Гъби с ориз и коприва
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Поднесете този постен ориз с кисело мляко за още по-чуден вкус. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • печурки - 250 г
  • коприва - 200 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - сол на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • джоджен - 1 ч.л.
  • копър - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъби с ориз и коприва е семпло, но много вкусно ястие. Ориз с гъби е класика, но със зеленийка става още по-апетитно предложение.

Измийте копривата обилно под течаща вода, поставете я в купа, посолете и залейте с вряща вода. Оставете така за 5 минути и прецедете, запазете копривената вода.

Измийте и нарежете гъбите на филийки, измийте ориза под течаща вода и го поставете в купа със студена вода.

В дълбока тенджера налейте олиото и прибавете нарязаните на ситно лук и чесън, запържете за 2-3 минути. Прибавете нарязаните печурки и задушете под капак, докато останат на мазнина.

Прибавете прецедените коприва и ориз, разбъркайте и налейте разтвореното в малко вода доматено пюре заедно с червения пипер.

Налейте от копривената вода, прибавете подправките и посолете на вкус, варете вкусната манджа на бавен огън до готовност на ориза.

Готовия постен ориз може да поднесете с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: