Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Яхния»Яхния с кюфтета от кайма и ориз

Яхния с кюфтета от кайма и ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Яхния с кюфтета от кайма и ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
01/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Добрата стара яхния с топчета от кайма и ориз - помните я от детството си, нали?"

Необходими Продукти

  • За топчета
  • кайма - 300 г 50/50 свинско и телешко
  • ориз - 100 г сварен ал денте
  • лук - 1/4 глава кромид, настъргана
  • магданоз - 1 с.л. ситно накълцан
  • черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус
  • кимион - 1/2 ч.л. или на вкус
  • чубрица - 1 щипка, ронена
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за пържене
  • За яхнията
  • лук - 1 глава, кромид
  • картофи - 5 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • чушки - 2 бр. зелени
  • магданоз - 1 с.л. ситно накълцан
  • доматено пюре - 200 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата с всички посочени продукти за кюфтенцата- топчета. Оставете да престои 2 часа.

За яхнията с кюфтета накълцайте лука и зелените чушки и ги задушете за 10 минути в мазнината.

Добавете доматеното пюре и бъркайте 3-4 митути, след това сложете брашното и червения пипер и гответе още 1-2 минути при постоянно разбъркване.

Налейте около 1.5 л. топла вода, посолете и оставете да заври, като през това време си обелите и нарежете на едро картофите. Сложете и тях в ястието и варете 15 минути. Ако е нужно, доливайте вода.

Докато картофената яхнийка ври на котлона, оформете от каймата топчета по- големи от орех.

Тук имате избор или да ги сложите директно в гозбата или да ги изпържите предварително до златист загар, на силен огън, само за да хванат апетитна коричка.

Когато са готови, ги сложете в яхнията и варете още 10-15 минути.

Сервирайте готовата яхния с топчета от кайма и ориз топла с хубав домашен хляб и люти чушлета или салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко брашно?
08.05.2023 19:06