Начин на приготвяне
Пилето се измива и подсушава. Почиства се от останали перушинки, с остър нож се изрязва мастната жлеза, която се намира по средата на трътката.
Кожата на пилето се отлепва от месото с ръка или с помощта на опакото на лъжица, като се внимава да не се разкъса. Отлепва се откъм гърба и откъм гърдите.
Съставките за маринатата за пиле се смесват и пилето се намазва обилно и обтрива отвътре, отвън и под кожата. Оставя се покрито в хладилник да се маринова за през нощта или за 24 часа.
За плънката булгурът се прехвърля в сито и се измива под течаща студена вода. След това, както е в ситото, се залива с гореща вода и се оставя за половин час да понабъбне.
През това време пилето се изважда от хладилника, за да се темперира.
Обелва се лукът и морковът, почиства се зелената чушка и всичко се нарязва на ситно.
В тиган със загрятото олио се запържва лукът, добавя се морковът и чушката и накрая се добавя отцеденият от водата булгур. Постепенно се добавя и две кафени чашки вода. Щом булгурът поеме водата, плънката се дърпа от котлона и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Оставя се настрани да се охлади.
С охладената плънка се пълни пилето, краката му се кръстосват и връзват с конец.
Пилето се прехвърля в предварително намаслена тавичка, около него се излива бирата и водата. Течността в тавичката трябва да е около два пръста, така че може да увеличите или намалите количеството бира и вода в зависимост от размера на тавичката.
Тавата се захлупва с капак, ако нямате такъв, може да покриете с два листа алуминиево фолио.
Тавата с пилето се слага в долната част на предварително загрята на 200 гладуса фурна (с включен вентилатор).
След около 25 минути температурата се намалява на 180°C и сочното пълнено пиле се пече още час и десетина минути.
Поднесете пълненото пиле с булгур на фурна, разпределено в порционни чинии, гарнирано с вкусната плънка.
Добър апетит!