Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с прясно зеле

Питка с прясно зеле

Питка с прясно зеле
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Обичате да похапвате зеле и питка, а защо не опитате тази рецепта за топла питка с пълнеж от прясно зеле, ще останете изненадани"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 кг
  • яйца - 4 бр.
  • лук - 1 голяма глава
  • домати - 2 бр. настъргани
  • копър - нарязан на ситно
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • дафинов лист
  • за тестото
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • брашно - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 60 г разтопено
  • брашно - 400 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 1 ч.л. захар, 7 г суха мая и 150 г брашно. Разбъркваме хубаво с телена бъркалка. Покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса за 30 минути.

След като втаса добавяме 1 яйце, 1 ч.л. сол, 60 г разтопено краве масло и 400 г брашно. Замесваме меко тесто, покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за час.

Сваряваме 4 яйца за 10 минути, белим, нарязваме на малки кубчета и оставяме в чиния. В тенджера запържваме една голяма глава лук, нарязана на ситно.

Добавяме нарязаното прясно зеле, ситно нарязан копър и настъргани два домата. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер, чубрица и дафинов лист.

Задушаваме за 5 минути, след това добавяме нарязаните яйца и готвим още 20 минути. Оставяме да се охлади.

Тестото разточваме в правоъгълна форма. Внимателно го поставяме върху хартия за печене. В едната половина поставяме плънката и с лъжица разпределяме равномерно навсякъде, като краищата оставяме непокрити.

Другата част разрязваме на лентички и сплитаме на плитки. Първата и последната лента лента трябва да са малко по-широки.

Прихлупваме края по дължина върху зелето. Поставяме първата и последната лента върху непокритото с плънка тесто и притискаме леко краищата. По този начин затваряме плънката отстрани.

Поставяме плитките, като краищата подпъхваме отдолу. Поставяме в тава, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 20 минути.

Намазваме с жълтък и печем питката на 180 градуса за 40-45 минути в предварително загрята фурна.

Питката с прясно зеле е много вкусна.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: