Начин на приготвяне
В голяма купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 1 ч.л. захар, 7 г суха мая и 150 г брашно. Разбъркваме хубаво с телена бъркалка. Покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса за 30 минути.
След като втаса добавяме 1 яйце, 1 ч.л. сол, 60 г разтопено краве масло и 400 г брашно. Замесваме меко тесто, покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за час.
Сваряваме 4 яйца за 10 минути, белим, нарязваме на малки кубчета и оставяме в чиния. В тенджера запържваме една голяма глава лук, нарязана на ситно.
Добавяме нарязаното прясно зеле, ситно нарязан копър и настъргани два домата. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер, чубрица и дафинов лист.
Задушаваме за 5 минути, след това добавяме нарязаните яйца и готвим още 20 минути. Оставяме да се охлади.
Тестото разточваме в правоъгълна форма. Внимателно го поставяме върху хартия за печене. В едната половина поставяме плънката и с лъжица разпределяме равномерно навсякъде, като краищата оставяме непокрити.
Другата част разрязваме на лентички и сплитаме на плитки. Първата и последната лента лента трябва да са малко по-широки.
Прихлупваме края по дължина върху зелето. Поставяме първата и последната лента върху непокритото с плънка тесто и притискаме леко краищата. По този начин затваряме плънката отстрани.
Поставяме плитките, като краищата подпъхваме отдолу. Поставяме в тава, покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 20 минути.
Намазваме с жълтък и печем питката на 180 градуса за 40-45 минути в предварително загрята фурна.
Питката с прясно зеле е много вкусна.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа