Начин на приготвяне
В дълбок съд сипваме брашно. В една чаша разтваряме с малко вода, сол и жива мая. Изсипваме съдържанието на чашата и започваме да месим и да сипваме вода, колкото поеме тестото.
Когато замесите еластично тесто, което не залепва, го оставяте да престои. Аз го оставям за цяла нощ, може и за 2 часа на по-топличко. Трябва да втаса и да удвои размера си.
Започвате да правите тестото на малки топки. Разточвате всяка топка с точилка. Трябва да се получи тънка кора и не много голяма.
В единия край намазвате с домашна лютеница и поръсвате с шарена сол. После режете по дължина от салама около 20 см и дебелина около 5 см. Може да използвате и друг вид салам по ваш избор.
Навивате от същата страна и ако краищата стърчат без салам, ги отстранявате и затваряте. Направете ги всички по този начин. На 1 кг брашно излизат около 15-18 родопки.
В намаслена тава се нареждат закуските. Аз ги наредих в две тави. Оставят се да втасат до удвояване на размера. Когато са готови за печене ги намажете с един жълтък и ги поръсете с шарена сол.
Печете Родопките докато станат червеникави. Извадете ги и ги намажете с мазнина и ги похлупете с друга тава, за да са меки.