Начин на приготвяне
Шоколадов крем:
В тенджера се изсипват захарта, ванилинът, нишестето и се разбъркват с телена бъркалка. На два-три пъти се добавя студеното прясно мляко и отново се разбърква. Тенджерата се поставя на умерен котлон и при непрекъснато разбъркване се сварява крем. Сваля се от котлона и се прибавят шоколадовите парчета. Разбърква се до стопяването им. Шоколадовият крем се оставя настрана.
Тесто:
В купа се изсипват брашното, захарта, разбъркват се и следват яйцата, като се разбърква с вилица, като по-малко се загребва и от брашното. Добавя се и ваниловата захар, олиото и бакпулвера. В началото се работи с вилица, но след това с ръка се омесва меко и гладко тесто, което не лепи по ръцете.
Тестото се дели на две равни части. Общото количество е 600 г. Едната част се поставя върху хартия за печене и с точилка се разточва в кръг. Отгоре върху тестото се поставя дъното на форма с d 24 см. Леко се притиска, за да се отбележи. С резачка се изрязва по белега. Отстраняват се изрезките, те ще потрябват на по-късен етап.
Върху хартия за печене се разточва и другото парче тесто, но в правоъгълна форма, изравняват се страните. Оставя се настрана.
Върху първото парче тесто кръг с d 24 см с шпатула се нанася охладеният шоколадов крем. Разпределя се без един пръст от края на тестото, това нека да служи като малък борд, без крем. Заедно с хартията се прехвърля в плоска тава.
От правоъгълното парче тесто с резачка се изрязват ленти около 1/2 см ширина, трябва да са по-тесни.
Започва реденето на лентите върху крема, който е положен върху тестото, като се има предвид лентите да са по-близо една до друга, за да се създаде красива и плътна решетка. Краят на лентата се притиска в борда, който е без крем. Реденето на лентите става като първата се поставя по вертикала, следващата по хоризонтала, следва веднага по вертикала и така се редуват една след друга. Лентите, които са извън тестото, се изрязват с резачката и остатъкът се прибавя към останалите изрезки.
От изрезките се оформя дълъг фитил, нека да е по-плътен, и се полага като обгръща целия сладкиш, т. е. покрива края на всяка лента, като накрая се захваща с пръсти, за да залепне.
Върху фитила с нож се прави лека декорация, линийки на кръст, без да се прорязва тестото.
Тартът се пече в затоплена фурна на 175 градуса за около 25-30 минути, или до хубав златист цвят и в момента в който се забележи, че започва да кипи шоколадът, говори, че е готов сладкишът.
След като се охлади може леко да се напудри по края с пудра захар.
Бисквитеният тарт с шоколадов крем е готов.
Забележка: Моята форма е с дъно d 22 см - по-малка от указаното по рецепта, затова ми остана повече тесто от изрезките и за да не го хвърлям, то за нищо не може да ми послужи, си направих малки цветя, които залепих с малко вода върху решетката, за повече красота, но това е по избор.