Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Бисквитен тарт с шоколадов крем

Бисквитен тарт с шоколадов крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бисквитен тарт с шоколадов крем
Снимка: marcheva14
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Бисквитен тарт с шоколадов крем, който е чудесен за всеки празник, но и за всеки обикновен следобед"

Необходими Продукти

  • БИСКВИТЕНО ТЕСТО
  • брашно - 300 г универсално
  • кристална захар - 100 г
  • олио - 80 мл царевично/слънчогледово
  • яйца - 2 М (ако яйцата са L, от тях се отстранява около 1 ч.л. белтък)
  • ванилов бакпулвер - 8 г
  • ванилова захар - 10 г
  • КРЕМ ШОКОЛАД
  • прясно мляко - 280 мл на стайна температура
  • захар - 60 г кристална
  • царевично нишесте - 25 г
  • сух ванилин - пакетче
  • черен кувертюр - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шоколадов крем:

В тенджера се изсипват захарта, ванилинът, нишестето и се разбъркват с телена бъркалка. На два-три пъти се добавя студеното прясно мляко и отново се разбърква. Тенджерата се поставя на умерен котлон и при непрекъснато разбъркване се сварява крем. Сваля се от котлона и се прибавят шоколадовите парчета. Разбърква се до стопяването им. Шоколадовият крем се оставя настрана.

Тесто:

В купа се изсипват брашното, захарта, разбъркват се и следват яйцата, като се разбърква с вилица, като по-малко се загребва и от брашното. Добавя се и ваниловата захар, олиото и бакпулвера. В началото се работи с вилица, но след това с ръка се омесва меко и гладко тесто, което не лепи по ръцете.

Тестото се дели на две равни части. Общото количество е 600 г. Едната част се поставя върху хартия за печене и с точилка се разточва в кръг. Отгоре върху тестото се поставя дъното на форма с d 24 см. Леко се притиска, за да се отбележи. С резачка се изрязва по белега. Отстраняват се изрезките, те ще потрябват на по-късен етап.

Върху хартия за печене се разточва и другото парче тесто, но в правоъгълна форма, изравняват се страните. Оставя се настрана.

Върху първото парче тесто кръг с d 24 см с шпатула се нанася охладеният шоколадов крем. Разпределя се без един пръст от края на тестото, това нека да служи като малък борд, без крем. Заедно с хартията се прехвърля в плоска тава.

От правоъгълното парче тесто с резачка се изрязват ленти около 1/2 см ширина, трябва да са по-тесни.

Започва реденето на лентите върху крема, който е положен върху тестото, като се има предвид лентите да са по-близо една до друга, за да се създаде красива и плътна решетка. Краят на лентата се притиска в борда, който е без крем. Реденето на лентите става като първата се поставя по вертикала, следващата по хоризонтала, следва веднага по вертикала и така се редуват една след друга. Лентите, които са извън тестото, се изрязват с резачката и остатъкът се прибавя към останалите изрезки.

От изрезките се оформя дълъг фитил, нека да е по-плътен, и се полага като обгръща целия сладкиш, т. е. покрива края на всяка лента, като накрая се захваща с пръсти, за да залепне.

Върху фитила с нож се прави лека декорация, линийки на кръст, без да се прорязва тестото.

Тартът се пече в затоплена фурна на 175 градуса за около 25-30 минути, или до хубав златист цвят и в момента в който се забележи, че започва да кипи шоколадът, говори, че е готов сладкишът.

След като се охлади може леко да се напудри по края с пудра захар.

Бисквитеният тарт с шоколадов крем е готов.

Забележка: Моята форма е с дъно d 22 см - по-малка от указаното по рецепта, затова ми остана повече тесто от изрезките и за да не го хвърлям, то за нищо не може да ми послужи, си направих малки цветя, които залепих с малко вода върху решетката, за повече красота, но това е по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: