Начин на приготвяне
Сварете булгура в леко подсолена вода в съотношение 1:2 за около 10 минути. Средният размер от тази пшенична култура може и да накисне във вряла вода докато поеме и набъбне. Единствено булгур от цяло зърно задължително се вари подобно на ориз, останалите видове среден и ситен могат и само да се накиснат.
Към набъбналия и вече изстинал булгур накълцайте на ситно пресния лук, магданоза и ментата (заделете от нея стръкчета за украса).
Поправете със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер и хубаво разбъркайте. Малко от лимоновия сок и зехтина запазете за краставиците.
От самите краставици изрежете тънки и дълги ивици с помоща на уред за фино рязане или обикновена белачка за зеленчуци. Меката вътрешност отстранявайте, защото е твърде крехка. Използвайте я за друга салата, винегрет или например Гаспачо Андалус.
Върху поднос или индивидуални чинии за салата слагайте малка лъжичка от овкусения булгур и завивайте в лента от краставица. В кухината поставяйте още от булгура и така докато привършите продуктите.
Поръсете със заделения зехтин, цитрусов сок и сол по желание. Украсете зеленчуковата салата с ментови листа.
Свежата салата от булгур, краставица и мента е чудна!