Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Суши»Кимбап с печени зеленчуци

Кимбап с печени зеленчуци

Кимбап с печени зеленчуци
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Внесете малко азиатски вкусове в дневното си меню с тази чудесна рецепта за кимбап с печени зеленчуци"

Необходими Продукти

  • за 1 руло кимбап:
  • картофи - 1 бр. малък
  • цвекло - 1/3 глава (или 1/2 малка)
  • моркови - 1 бр.
  • хималайска сол - около 1/4 ч.л. на вкус
  • черен пипер - 1/4 ч.л. млян
  • къри - 1 - 2 щипки
  • кимион - 1 щипка
  • шарлан - 1 - 2 с.л. (нерафинирано слънчогледово масло)
  • кисели краставички - 1 бр. (домашно консервирани)
  • яйца - 1 бр. (разделено на белтък и жълтък)
  • ориз - 1 ч.ч. сварен на оризоварка
  • кори нори - 1 лист (водорасли)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме зеленчуците – картоф, червено цвекло и морков, като ги обелваме и нарязваме на средно тънки лентички. Разбъркваме ги с подправки на вкус – хималайска сол, черен млян пипер, къри, кимион и шарлан.

В тава, постлана с хартия за печене, редим лентичките на малко разстояние едни от други и печем на 200 градуса за около 20 минутки, до омекване на зеленчуците отвътре и поява на златиста коричка отвън.

Яйцето разделяме в 2 купички – на белтък и жълтък, всяко от които разбъркваме енергично с вилица. В загрят тиган с малко шарлан, разстиламе бъркания белтък, така че да се получи средно малка по размер тънка палачинка.

След като се позлати леко и от двете страни, посоляваме символично със солница и изваждаме от тигана. Сипваме в тигана още малко шарлан, ако се налага, и правим по същия начин мини палачинка от жълтъка.

След като са готови двете яйчени палачинки, ги нарязваме на лентички. Киселата краставичка от домашно консервиран буркан – също нарязваме на лентички.

Постиламе 1 лист корейски водорасли Нори върху бамбукова рогозка. Разстиламе върху него равномерен тънък пласт около 1 см от ориз (предварително сварен на оризоварка), като на двата по-къси края оставяме около 1 см от листа без ориз.

Количеството на сварения ориз сме премерили с чаена чаша с вместимост 250 мл вода. Ако е нужно, посоляваме ориза малко и започваме да редим - в началото на по-късата страна, но малко по-навътре - едни върху други, различните видове лентички – печени зеленчуци, кисели краставички и яйчени бели и жълти лентички.

Не е нужно да използваме цялото количество от приготвените заготовки, тъй като е хубаво кимбапът да е с богата плънка, но все пак трябва да може да го навием.

Постепенно и внимателно навиваме на руло, като с помощта на бамбуковата рогозка притискаме рулото, за да се слепят съставките и да се получи добре залепено кръгло руло.

Намазваме рулото отгоре с няколко капки сусамово или слънчогледово масло. Острия нож, с който ще режем, също намазваме символично. Нарязваме рулото кимбап на кръгчета с дебелина около 1.5 см - да се получи като суши.

След всеки резен измиваме ножа и отново леко го намазваме, преди да продължим.

Подреждаме ги в подходяща чиния и поднасяме прясно приготвени, тъй като винаги така е най-вкусно и ароматно.

Шарен Кимбап с печени зеленчуци - интересна комбинация от вкусове, внасяща азиатско разнообразие в дневното меню!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: