Начин на приготвяне
Уникален кимбап с лека хрупкава текстура от киноата и изненадващ център от яйчено руло.
1. В средно голяма тенджера кипваме 1 и 1/2 к.ч. вода. Подправяме с 1/3 ч.л. хималайска сол, щипка млян черен пипер и щипка млян кориандър.
Добавяме измитата киноа и с чести разбърквания я варим за около 15 минути, без капак, докато си поеме водичката. След това дръпваме тенджерката от котлона, за да изстине варивото.
2. В купа сипваме 1 ч.ч. (с вместимост 200 мл) предварително сварен на оризоварка ориз, добавяме киноата (1 к.ч.), щипка черен пипер – млян, 2-3 с.л. соев сос и половин равна чаена лъжичка бирена мая на люспи (хранителна добавка).
Хубаво разбъркваме, така че оризът равномерно да се оцвети и овкуси.
3. В отделна купичка чукваме 1 яйце, към него прибавяме нарязаните на много ситно пресен лук (няколко перца) и половин малка главичка червен лук, 3 щипки хималайска сол, 1 щипка млян черен пипер, 1 щипка кафява кристална захар на кристали и 1-2 щипки куркума.
Разбъркваме с виличка съставките и сипваме малко шарлан (слънчогледово масло) да се загрява в керамичен тиган с незалепващо покритие.
Изливаме яйчената смес, като палачинки, и след 2-3 минутки, леко да се по изпържило отдолу, от единия край започваме да навиваме стегнато кръгло руло с помощта на лопатка или специална силиконова бъркалка. Пържим го от всички страни до златисто.
4. Поставяме 1 лист Кори Нори – водорасли върху специалната бамбукова рогозка за приготвяне на суши и кимбап, като е важно да обърнем внимание – да бъде с гладката страна надолу, а с грапавата – нагоре.
Разстиламе светлокафявия ни ориз с киноа и соев сос, внимателно и равномерно – да бъде по равно във всички страници. Важно е да си оставим 2 ленти без ориз – горе и долу, за да можем да затворим рулото. По средата поставяме яйченото руло за пълнеж.
5. Започваме да навиваме кимбап рулото с помощта на рогозката, притискайки, за да бъде достатъчно стегнато.
6. Разрязваме рулото с навлажнен остър нож, който след всяко разрязано кръгче измиваме, подсушаваме и отново леко навлажняваме.
По желание можем съвсем леко да намажем със сусамово масло повърхността по дължина на рулото, там където започваме да режем, за да бъде още по-улеснен процесът. Получават се 9-10 кръгчета корейски кимбап /вегетарианско суши.
Рецепта за необикновен кимбап с киноа, соев сос и яйчено руло, подходящ дори като гарнитура към специален обяд на семеен пикник.
Чудно Вкусно!