Начин на приготвяне
Кравето мляко се излива в дълбока тенджера. Хубаво е тенджерата да бъде нова и да се използва само за приготвяне на млечни продукти, винаги има опасност, ако се използва и за друго, да придаде някакъв остатъчен мирис върху млякото.
Вече налято в тенджера мляко се слага на котлона и се загрява до 37 - 38 градуса. Ако нямате кулинарен термометър, за да измерите точно, с кутрето се проверява. Ако пръстът ви стои спокойно в топлото мляко, без да ви пари, това е точната температура.
Котлонът се изключва и към млякото се добавя маята за сирене. В зависимост от качеството и се определят капките. Аз използвам троянска мая, която не е много силна и слагам по 10 капки на литър мляко. След това се разбърква задължително с дървена лъжица.
Млякото се премества от котлона и се покрива с капака. Цялата тенджера се завива с две кухненски кърпи. Така подсиреното мляко се оставя за 120 минути.
След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча.
Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.
На другият ден домашното сирене се изважда от цедилката и се овалва в една морска сол. То само си поема необходимото количество. Сиренето си знае колко сол иска.
Завива се в торбичка и се слага в хладилника. След 5- 6 часа солта се разтапя, а сиренето се стяга.
Домашното краве сирене е готово е за консумация.
Научи също колко мая се слага на домашно сирене и как се прави крема сирене.
Коментари
Не съм правила сирене до момента и не съм наясно, дали трябва да се свари предварително млякото?
На шишенцето на моята мая пишеше ,че се слага от 3 до 5 капкиза литър мляко, затова се съобразих с тези указания.
Ползвах домашно мляко и това ме забави, защото го варих и после чаках да изстине.
Имам калъпи, които са за точно два литра мляко и се слага да се отцежда в тях, заедно с тензуха. Получи се една хубава питка домашно сиренце.
Благодаря.