Домашно краве сирене

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2272k3412k5
Домашно краве сирене7 / 7
18/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Една рецепта за домашно краве сирене за всички почитатели на истинските продукти"

Необходими Продукти

  • краве мляко - 2 л
  • мая - 10 капки за сирене на 1 л мляко
  • морска сол - едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето мляко се излива в дълбока тенджера. Хубаво е тенджерата да бъде нова и да се използва само за приготвяне на млечни продукти, винаги има опасност, ако се използва и за друго, да придаде някакъв остатъчен мирис върху млякото.

Вече налято в тенджера мляко се слага на котлона и се загрява до 37 - 38 градуса. Ако нямате кулинарен термометър, за да измерите точно, с кутрето се проверява. Ако пръстът ви стои спокойно в топлото мляко, без да ви пари, това е точната температура.

Котлонът се изключва и към млякото се добавя маята за сирене. В зависимост от качеството и се определят капките. Аз използвам троянска мая, която не е много силна и слагам по 10 капки на литър мляко. След това се разбърква задължително с дървена лъжица.

Млякото се премества от котлона и се покрива с капака. Цялата тенджера се завива с две кухненски кърпи. Така подсиреното мляко се оставя за 120 минути.

След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча.

Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.

На другият ден домашното сирене се изважда от цедилката и се овалва в една морска сол. То само си поема необходимото количество. Сиренето си знае колко сол иска.

Завива се в торбичка и се слага в хладилника. След 5- 6 часа солта се разтапя, а сиренето се стяга.

Домашното краве сирене е готово е за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте, а с прясно мляко от магазин с масленост 3% може ли да стане или трябва да е домашно млякото.
23.09.2023 13:41
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Здравейте , преди нагряването до 37 градуса млякото сурово ли е, сварено ли е или пастьоризирано?
17.05.2023 14:52
2
3
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Здравейте!
Не съм правила сирене до момента и не съм наясно, дали трябва да се свари предварително млякото?
08.12.2022 21:54
5
Анонимен
Анонимен
Рецептата е добра , но с малко допълнение,маята преди да се вложи в млякото се разрежда в чашка вода ,около една чаена чаша , защото ако сложите маята неразтворена , тя няма да подейства на цялото количество мляко...
28.11.2022 17:59
5
5
Анонимен
Анонимен
Не марината а саламура исках да напиша. А също и да попитам още нещо. Кога се притиска сиренето за да не става на топка?
20.11.2022 09:05
5
1
1
Покажи всички подкоментари
На Миро Фейсбука
На Миро Фейсбука
Може ли рецепта за марината, че в момента сме на пости да можем да си го запазим. Благодаря :)
19.11.2022 23:12
1
Анонимен
Анонимен
Браво на вас, само тази рецепта ползвам и винаги се получава, благодаря!
18.09.2022 15:15
2
Александрина
Александрина
Здравейте, понеже искам да направя рецептата, някой може ли да ми каже горе долу колко количество сирене излиза от 2 литра мляко? Благодаря предварително!
01.07.2022 15:10
4
6
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Приготвих сиренето и е чудесно!
На шишенцето на моята мая пишеше ,че се слага от 3 до 5 капкиза литър мляко, затова се съобразих с тези указания.
Ползвах домашно мляко и това ме забави, защото го варих и после чаках да изстине.
Имам калъпи, които са за точно два литра мляко и се слага да се отцежда в тях, заедно с тензуха. Получи се една хубава питка домашно сиренце.
Благодаря.
27.04.2021 17:29
7
2
2
Покажи всички подкоментари
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Подробно и точно обяснена рецепта. Чудесно домашно приготвено сиренце! Благодаря!
18.03.2021 11:35
11
1
1
Покажи всички подкоментари