Gotvach.bg»Рецепти»Млечни продукти и заместители»Домашно Сирене»Как да си направим домашно краве сирене

Как да си направим домашно краве сирене

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5216k1k3k5
Как да си направим домашно краве сирене
Снимка: Людмила
1 / 4
20/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Домашно сирене от краве мляко е толкова вкусно, че вече ще искате винаги сами да си го приготвяте."

Необходими Продукти

  • краве мляко - 3 л
  • мая за сирене - 24 капки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Домашно сирене от краве мляко е толкова вкусно, че вече ще искате винаги сами да си го приготвяте.

За сиренето използвам домашно краве мляко.

Загрява се до телесна температура и на всеки литър мляко се слагат по шест капки мая за сирене. Аз винаги слагам към нужните капки още шест. Ако се притеснявате, че млякото носи бактерии, може да ползвате пастьоризирано.

Разбърканото с маята мляко се покрива и престоява така час и половина, след това се нарязва с чист остър нож на квадрати и се оставя покрито още половин час.

След това се налива в чисто и мокро цедило от тензух или няколко ката марля и се оставя да се цеди - около 2-3 часа.

Цедката с домашното сирене се притиска с тежест, в тавичка с наклон, повдигната с нещо в единия край, за да се оформи питката сирене и да се изцеди добре, така стои около 12 ч.

След това го вадим от цедката и го осоляваме.

Рецептата ми е с малко количество мляко и съответно малко сирене като краен продукт. Осолявам на вкус - ползвам едра сол около лъжица, просто сиренето се соли от всички страни. И тъй като е около 700 г не стои дълго.

Сухо осоляване - сиренето от всички страни се маже добре със сол. Оставя се да се изцежда, като мазането със сол се повтаря. След като се е изцедило добре, се поставя в хладилник, пак на решетка. Обръща се на 24 часа.

Домашното краве сирене е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А можете ли да ми обясните как се прави истинско сирене което трябва да престои в саламура за да "узрее" по скоро да протече процес като ферментация.Ще съм ви много благодарна.
21.05.2023 12:40
1
2
Людмила
Людмила
Драги анонимен, ако бяхте видели количествата в рецептата щяхте да разберете, че става дума за малко като количество домашно сирене, което ще се изяде от едно семейство твърде бързо и не говорим за трайно осоляване. Посолява се на вкус, съхранява се в хладилника, не се прави саламура, няма нужда. Смятам, че всеки, който иска да опита в домашни условия ще се справи.
16.02.2023 16:50
1
6
1
Покажи всички подкоментари