Начин на приготвяне
Една традиционна и сполучлива рецепта за домашно сирене.
Взимаме една голяма тенджера, слагаме вътре прясното краве мляко и го затопляме до 35 °C.
В малка купа слагаме киселото мляко, което е 5 с.л., и мая за сирене - 35 капки, разбъркваме добре, изсипваме сместа вътре при затопленото мляко, пак бъркаме.
Млякото се покрива и така оставяме за около един час, да се втвърди.
Нарежете сиренето леко с нож на малки кубчета и оставете да престои за още 30 минути.
Изсипете сиренето в чиста марля и сложете в гевгир, натиснете добре с тежест и оставете за около 5 часа да се изцеди водата добре.
После може да посолите или да консумирате без сол - също е много вкусно.
Селското краве сирене е готово.