Начин на приготвяне
Брашното от спелта, чаят матча на прах, солта и бакпулвера се смесват добре. За да няма бучки в сухата смес, препоръчвам да се пусне всичко в блендер на средна скорост. Така и брашното ще стане по-фино, а ако от матчата има бучици, ще се разбият.
Кората на портокала се настъргва, така че да е само оранжевата част и се разбърква със захарта. Тук пак аз прибягвам до блендера, за да ароматизирам по-добре захарта, а и да я направя по-фина. За целта обелвам оранжевата част на портокала на ивици с помоща на белачка за зеленчуци (много е важно да няма никакви бели части) и смилам на максимални обороти със захарта.
Вие преценете как ще ви е удобно на вас.
Маргаринът се разбива със портокаловата захар на пухкаво кремче. При непрестанно разбиване се добавят и едно по едно трите яйца, докато се усвоят напълно. Сместа ще стане рядка, но това да не ви тревожи.
Добавя се и брашното с примесените в него матча и бакпулвер и хубаво се разбива.
Сместа за лимецовия сладкиш се сипва в намазнена тавичка с откопчаващо се дъно, 20 см диаметър.
Пече се в предварително загрята на 180°C фурна за 30-35 минути.
След като е готов сладкишът, се оставя във формата 15 минути и после се откопчава и изважда да изстине за 2 часа върху решетка.
Крема сиренето се разбива със две лъжици сметана и една лъжица мед. Този крем се намазва върху сладкиша от лимец, поръсва се с друга лъжица мед, а отгоре се подреждат резени от различни плодове, с каквито се разполага и те се поливат с третата лъжица мед и малко матча по желание. Като плодове аз сложих ябълки и портокала, чиято кора обелихме по-рано (трябва да бъде още веднъж обелен, за да му се отстранят белите части).
Разкошният сладкиш от лимец с матча и плодове се поднася с чай или кафе.
Да ви е сладко!