Начин на приготвяне
Тази рецепта е за скариди Фра Дяволо с пикантни спагети /Fra Diavolo/ е класическо италиано-американско ястие с паста, но версията със скариди е много по-лесна за ресторантите, отколкото за домашните готвачи. Скаридите правят отлична хармония, стига да знаете как да влеете пикантния доматен сос с истински вкус на черупчестите мекотели.
Краткото мариноване на скаридите със сода бикарбонат им придава допълнителна текстура.
Задушаването на черупките от скаридите в масло извлича вкуса им и го влива в соса.
Бутилираният сок от миди е бърз и лесен начин за подсилване на аромата
Начин на приготвяне:
Оставете да заври голяма тенджера с подсолена вода. В средна купа хвърлете скаридите с 1/2 чаена лъжичка сол и сода за хляб. Заделете.
В голям тиган загрейте 4 супени лъжици зехтин на средно силен огън, добавете запазените черупки от скариди и гответе при непрекъснато бъркане, докато всички те придобият червеникав цвят около 4 минути. Изключете огъня, отстранете черупките с помощта на щипки, шпатула и / или решетъчна лъжица, позволявайки излишното масло да се оттича обратно в тиган.
Трябва да запазите максимално маслото в тигана.
Върнете тигана на средно силен огън, добавете скаридите и гответе, като разбърквате и обръщате от време на време, докато скаридите започват да се зачервяват апетитно и са почти напълно приготвени - около 3 минути. Изключете котлона, прехвърлете скаридите в чиния и оставете настрана.
Върнете тигана на средно-слаб огън. Добавете чесън, риган и люспи от лют пипер и гответе, разбърквайки, докато чесънът едва започне да става златист, около 3 минути. Добавете ракия (коняк, Уиски), ако използвате, и варете, докато почти напълно се изпари. Добавете домати и сок от миди и оставете да къкри. Подправете със сол.
Сварете тестените изделия в тенджерата с подсолена вода, докато станат ал денте. Отцедете, като заделите около 1 чаша вода от варенето на паста, и добавете спагетите или тестените изделия към соса заедно с водата за готвене на пастата.
Добавете скариди и гответе на средно силен огън, като разбърквате, докато сосът намалее и тестените изделия и скаридите са напълно загряти, добавете още вода от варенето, ако е необходимо, ако сосът стане твърде сух. Подправете със сол, ако е необходимо.
Разбъркайте магданоза и останалите 2 супени лъжици зехтин в пастата със скариди.
Сервирайте веднага и се насладете!