Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Аламинути»Скариди Фра Дяволо с пикантни спагети

Скариди Фра Дяволо с пикантни спагети

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Скариди Фра Дяволо с пикантни спагети3 / 3
23/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Тази ароматна пикантна паста със скариди можете лесно и бързо да приготвите само за 30 минути. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • спагети - 450 г
  • скариди - 340 г обелени, черупките запазени
  • сода за хляб - Голяма щипка
  • зехтин - 6 с.л. екстра върджин (90 мл)
  • чесън - 4 скилидки, нарязани на тънки филийки
  • сушен риган - 1 1/2 ч.л.
  • лют пипер люспи - 1 до 2 ч.л. червен на люспи
  • ракия - 2 с.л. (30 мл) (по желание)
  • домати - 795 г белени /със соковете/
  • сос от миди - 1/2 ч.ч. бутилиран 120 мл/ или заменете с бяло вино
  • сол - 1/2 ч.л. плюс повече, ако е необходимо
  • магданоз - 1/4 ч.ч. листа 1 малка връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е за скариди Фра Дяволо с пикантни спагети /Fra Diavolo/ е класическо италиано-американско ястие с паста, но версията със скариди е много по-лесна за ресторантите, отколкото за домашните готвачи. Скаридите правят отлична хармония, стига да знаете как да влеете пикантния доматен сос с истински вкус на черупчестите мекотели.

Краткото мариноване на скаридите със сода бикарбонат им придава допълнителна текстура.

Задушаването на черупките от скаридите в масло извлича вкуса им и го влива в соса.

Бутилираният сок от миди е бърз и лесен начин за подсилване на аромата

Начин на приготвяне:

Оставете да заври голяма тенджера с подсолена вода. В средна купа хвърлете скаридите с 1/2 чаена лъжичка сол и сода за хляб. Заделете.

В голям тиган загрейте 4 супени лъжици зехтин на средно силен огън, добавете запазените черупки от скариди и гответе при непрекъснато бъркане, докато всички те придобият червеникав цвят около 4 минути. Изключете огъня, отстранете черупките с помощта на щипки, шпатула и / или решетъчна лъжица, позволявайки излишното масло да се оттича обратно в тиган.

Трябва да запазите максимално маслото в тигана.

Върнете тигана на средно силен огън, добавете скаридите и гответе, като разбърквате и обръщате от време на време, докато скаридите започват да се зачервяват апетитно и са почти напълно приготвени - около 3 минути. Изключете котлона, прехвърлете скаридите в чиния и оставете настрана.

Върнете тигана на средно-слаб огън. Добавете чесън, риган и люспи от лют пипер и гответе, разбърквайки, докато чесънът едва започне да става златист, около 3 минути. Добавете ракия (коняк, Уиски), ако използвате, и варете, докато почти напълно се изпари. Добавете домати и сок от миди и оставете да къкри. Подправете със сол.

Сварете тестените изделия в тенджерата с подсолена вода, докато станат ал денте. Отцедете, като заделите около 1 чаша вода от варенето на паста, и добавете спагетите или тестените изделия към соса заедно с водата за готвене на пастата.

Добавете скариди и гответе на средно силен огън, като разбърквате, докато сосът намалее и тестените изделия и скаридите са напълно загряти, добавете още вода от варенето, ако е необходимо, ако сосът стане твърде сух. Подправете със сол, ако е необходимо.

Разбъркайте магданоза и останалите 2 супени лъжици зехтин в пастата със скариди.

Сервирайте веднага и се насладете!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: