Начин на приготвяне
Сипете захарта в тиган или тенджера с незалепващо покритие на умерен котлон. Трябва да се получи карамел със светъл цвят. Не бъркайте, само леко разклатете съда.
На друг котлон сипете сметана да заври. Щом това се случи, я добавете към карамелизираната захар.
Пазете се, защото пръска. Сложете отново на котлона, намалете степента и варете до усвояване на карамела в сметана.
Когато това стане, махнете от огъня, оставете да изстине. Сложете маслото и разбъркайте много хубаво, може да използвате и миксер.
Полученият карамелен топинг може да се използва за декорация и допълнителен вкус към торти и сладкиши, домашен сладолед, пастички и други.
Когато го използвате, гледайте да бъде на стайна температура, не от хладилник, защото ще стане много твърд.
Може да стоплите карамеления топинг за сладкиши и торти за секунди в микровълнова или водна баня, за да се отпусне преди да преминете към използването му.