Начин на приготвяне
Лъжица брашно, лъжичка захар и маята се разтварят в предварително леко затопленото до 37 градуса прясно мляко. Оставете да шупне за 10-тина минути.
Пресейте брашното в подходяща купа и го смесете със захарта. Направете в средата на брашното кладенче, в което сипете олиото, яйцето, шупналата мая и киселото мляко.
Измесете тестото за няколко минути в кухненски робот.
Ако пък нямате такъв уред, трябва да месите поне 7-8 минути, като няколко пъти си набрашнявате плота и намазнявате ръцете. Ако месите на ръка, трябва да разтворите захарта и да я разбиете с олиото, млякото и яйцето.
Разтопете маслото на бавен огън и си намазнявайте с него ръцете. Късайте парченца от готовото тесто и ги оформяйте на топчета. Част от тях овалвайте в канела и какао.
Друга част потапяйте в разтопеното масло и всички топчета подреждайте във форма за кекс с дупа в средата. Между белите топченца тесто слагайте сладко по избор или от двата вида топинг.
Хубаво е да е с различни цветове, за да получите желания ефект. Покрийте формата със стреч фолио и оставете сладкия хляб да втаса докато удвои обема си - около час.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Преди да го обърнете върху поднос, оставете във формата за няколко минути - за да се отпусне.
Маймунският хляб със сладко и карамелен топинг е готов.