Начин на приготвяне
В дълбок тиган с олио се задушават лук и морков, нарязани на ситно или настъргани на едро ренде.
След като омекнат, се слага оризът и се разбърква за 1-2 мин., да стане леко прозрачен. Добавят се доматите, настъргани на ренде, без кожите. Разбърква се да кипне и се добавят 2, 5 чаши топла вода, сол, черен пипер и мащерка. При нужда се слага още вода в постния ориз.
Оставя се да къкри, като в началото се разбърква, за да не се слепи.
След около 15 мин. когато оризът почти е поел водата, се сваля от огъня. Поръсва се обилно с магданоз и се захлупва с капак.
Подходящо като вегетарианско ястие или отлична гарнитура за риба и месо.
Гарнитура от ориз с домати е подходяща и по време на пости.