Начин на приготвяне
Измива се оризът и се залива с три чаши студена вода в тенджерка. Слага се на котлона, да се вари на умерен огън. Добавя се 1 с.л. олио и сол. Разбърква се периодично с дървена лъжица.
Когато е сварен, се изключва и се прибавят стафидите. Разбърква се и оставяме за още 3-4 минути на изключен котлон да омекнат стафидите, после се отцежда през сито.
Загрява се олио в тиганче, сипваме ситно нарязан лук и се пържи до леко зачервяване, като разбъркваме да не загори. Прибавя се отцеденият ориз и отново се разбърква за 2 минути, сваляме от котлона.
Сипва се в малка купичка, изплакната със студена вода, притиска се отгоре с лъжица, после се обръща в плоска чиния и поръсваме с черен пипер.
Поднасяме с нарязана краставица и пресен магданоз като гарнитура към печено пиле или скара.
Коментари