Начин на приготвяне
Свинският джолан с кост се измива, пробожда се с остър нож равномерно и се шпикова, като във всеки прорез се слага по половин скилидка чесън.
Джоланът се прехвърля в гювеч.
Продуктите за маринатата се смесват и се втриват хубаво в месото, налива се пенливото вино на дъното на съда внимателно, за да не се отмият подправките.
Капакът на гювеча се захлупва и уплътнява с тесто, приготвено от брашно, малко сол и вода.
Гювечът се слага в долната част на фурната и свинският джолан с пенливо вино се пече на 150-160°C за около 3 часа.
Печеното свинско се поднася гарниран със сезонна салата по избор.
Тъй като отделилото се сосче от печенето е много вкусено, може да го сгъстите в касерола с лъжица царевично нишесте за кратко на котлона и да го поднесете към изпеченото месо.
Да ви е сладко!