Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печен свински джолан с пенливо вино

Печен свински джолан с пенливо вино

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печен свински джолан с пенливо вино
Снимка: Зори
1 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4
"Пенливото вино ще придаде на свинския джолан един още по-страхотен вкус и аромат. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • джолан - 1, 5 кг с кост
  • чесън - 7 - 8 скилидки (за шпиковане на месото)
  • за марината
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • мащерка - 2 с.л. сушена
  • олио - 4 с.л.
  • деликатесна горчица - 1 ч.л.
  • къри - 1/2 ч.л.
  • ким - 1/4 ч.л.
  • кориандър - 1/4 ч.л.
  • розмарин - 1 ч.л. ситно нарязан
  • пенливо вино - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан с кост се измива, пробожда се с остър нож равномерно и се шпикова, като във всеки прорез се слага по половин скилидка чесън.

Джоланът се прехвърля в гювеч.

Продуктите за маринатата се смесват и се втриват хубаво в месото, налива се пенливото вино на дъното на съда внимателно, за да не се отмият подправките.

Капакът на гювеча се захлупва и уплътнява с тесто, приготвено от брашно, малко сол и вода.

Гювечът се слага в долната част на фурната и свинският джолан с пенливо вино се пече на 150-160°C за около 3 часа.

Печеното свинско се поднася гарниран със сезонна салата по избор.

Тъй като отделилото се сосче от печенето е много вкусено, може да го сгъстите в касерола с лъжица царевично нишесте за кратко на котлона и да го поднесете към изпеченото месо.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: