Начин на приготвяне
Свинският джолан се измива и се слага в тенджерата под налягане, като се залива се с вода. Добавя се 150 мл вино, дафиновите листа, няколко зърна бахар и черен пипер и малко сол. Слага се на огъня и от завирането се вари около 30-40 минути.
В малко олио се запържват лукът и морковът, нарязани на кубчета. Прибавят се картофите, също нарязани на едри кубчета и чесъна. Пържи се още малко и се разбърква.
Свареният джолан се слага в средата на малка тавичка и се поръсва с червения пипер, като отгоре се намазва с малко олио. Картофите се сипват отстрани около джолана. Прибавя се два черпака от бульона, в който се е варило месото.
Тук-там се слага по една лъжица от доматите.
Ястието се слага в загрята фурна и се готви още 30 минути на 180 градуса. Два-три пъти джоланчето се облива с лъжица от соса.
По желание се поръсва с накълцан магданоз.
Коментари